Poziv na svečano otvaranje 19. Uhvati film-a

Pozivamo Vas na svečano otvaranje 19. Međunarodnog festivala Uhvati film koje će se održati 29. septembra od 18h u Kulturnom centru Novog Sada.


Pozivamo Vas na svečano otvaranje 19. Međunarodnog festivala Uhvati film koje će se održati 29. septembra od 18h u Kulturnom centru Novog Sada.

Nakon svečanog otvaranja, gledaćemo nagrađene filmove sa prethodnih Festivala, ali i sresti Fridu Kalo. Njen lik i delo oživeće novosadska glumica Tanja Josić u performansu „Frida kazuje“, koji je nastao po motivima knjige „Frida ili o boli“, čuvene spisateljice Slavenke Drakulić. Istog dana otvoriće se i izložba fotografija „Lepota zime“, pristiglih na javni konkurs Udruženja za podršku osobama sa psihofizičkim smetnjama „ZaJedno“ grada Subotice. Festival Uhvati film održaće se od 29.9-3.10. u Kulturnom centru Novog Sada. Svi programi su besplatni, a detaljan raspored i satnica dostupan je ovde, kao i katalog Festivala.

Marijana Ramić

koordinatorka pr aktivnosti

064.33.40.139


Filmski festival / Film Festival“Uhvati sa mnom ovaj dan!Uhvati film“ / „Seize this Day with Me!/Seize the film“

www.uhvatifilm.orghttps://www.facebook.com/uhvatifilm/
https://www.instagram.com/uhvatifilm/

  1. Uhvati film od 29.9-3.10. u KCNS

Međunarodni 19. filmski festival Uhvati film svečano će biti otvoren u sredu 29. septembra od 18h u Kulturnom centru Novog Sada. Publika će moći da pogleda prošlogodišnje nagrađenefilmove, ali i sretne Fridu Kalo. Njen lik i delo oživeće novosadska glumica Tanja Josić u performansu „Frida kazuje“, koji je nastao po motivima knjige „Frida ili o boli“, čuvene spisateljice Slavenke Drakulić. Istog dana otvoriće se i izložba fotografija „Lepota zime“,
pristiglih na javni konkurs Udruženja za podršku osobama sa psihofizičkim smetnjama „ZaJedno“ grada Subotice.

Dugi niz godina, Festival teži da bude što pristupačniji. Pored toga što se održava u prostoru koji je pristupačan osobama sa fizičkim invaliditetom, svi filmovi su titlovani, a govorni sadržaji prevođeni na znakovni jezik. Od ove godine premijerno i deo filmskog programa biće sinhronizovan za slepe u četvrtak – 30. septembra! Audiodeskripciju scenarija odabranihfilmova uradila je Violeta Vlaški iz Digitas 24, a za realizaciju sinhronizacije zadužen je Vladimir Rašković- „Corvo Bianco“, pod inicijativom i okriljem KAO Parnas-a, organizatora Uhvati filma. Isti dan, biće otvorena i izložba fotografija „Fotografija TI priča“, višestruko nagrađivane autorke, Maje Tomić. Izložba će biti audiodeskribovana za slepe, tako da je Uhvati film festival jedini festival u zemlji čiji je deo filmskog programa pristupačan za osobe za senzornim i motoričkim invaliditetom.
Premijerni kratkometražni filmovi na programu su od 30.9-3.10. od 18h u bioskopu KCNS! Očekuju nas neobične priče o običnim ljudima i obične priče o neobičnim ljudima. Priče o hrabrosti i slabosti, o tome što jesmo i šta možemo da budemo. O tome da se ne stidimo da iskažemo svoje emocije. O pravu za ravnopravne mogućnosti i snazi da menjamo svet. O tome da jesmo različiti, ali da nas sve spaja ista nit – nit nade, ljubavi, poštovanja i tolerancije – nit Uhvati
film festivala.
Nakon projekcija biće organizovane tribine:

-u četvrtak, 30.9. tribina Nevidljiva umetnost: o tome koliko je važno da svi imamo prilike da umetnost doživimo.
-u petak, 1.10. tribina Dom u kojem rastemo: o temi deinstitualizacije osoba sa invaliditetom.
-u subotu 2.10. tribina Filmski pristup temi invalidnosti: kako temi invalidnosti pristupaju filmski autori iz različitih delova sveta i kultura.
-u nedelju, 3.10. tribina Ženski kadar: o filmskom prikazu žene od strane žena – autorki.


Bogat program upotpuniće i master klas „NapraviTI dobar film o ženi sa invaliditetom“.Održaće se od 1-3.10. u prepodnevnim časovima i uputiće polaznike kako da kreiraju filmove koji zaista menjaju perspektive i utiču na položaj žena u društvu. Predavačice će biti: Milesa Milinković, teoretičarka invalidnosti, Ivana Zelić, Iz Kruga Vojvodina i Veronika Anderson, poljska režiserka.


Ulaz na sve programe je besplatan, a celokupan program Festivala po danima dostupan je OVDE!


Uhvati film jedini je regionalni filmski Festival o invalidnosti. Već 19. godinu uspešno se održava u Novom Sadu, u organizaciji KAO Parnasa; od 2011. realizuje se u Rijeci, pod organizacijom Udruge Spirit; od 2017. u Banjoj Luci pod vođstvom Humanitarne organizacije Partner i u Kotoru u realizaciji ART 365 iz Podgorice.

Ovogodišnje izdanje jedinog reginalnog festivala na temu invalidnosti nosi slogan Festival
nas spaja, sa ciljem da ukaže na zajedničke emocije, vrednosti i promene perspektiva koje Uhvati
film već skoro dve decenije izaziva kod publike i javnosti.

Uhvati film Festivala podržali: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije,
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Gradska uprava za kulturu grada
Novog Sada, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, Erste Banka, Filmski centar Srbije.

Marijana Ramić
koordinatorka pr aktivnosti
Tel. 064-33-40-139
pr.uhvatifilm@gmail.com; marijanaramic@gmail.com
http://uhvatifilm.org/

Izvor: Uhvati film festival (pr.uhvatifilm@gmail.com)