Počeo sa radom Nacionalni prevodilački centar za znakovni jezik sa video-servisom

Povodom Međunarodnog dana gluvih, u Gradskoj organizaciji gluvih grada Beograda, svečano je otvoren Nacionalni prevodilački centar za znakovni jezik sa video-relej servisom.

foto: Beoinfo

Povodom Međunarodnog dana gluvih, u Gradskoj organizaciji gluvih grada Beograda, svečano je otvoren Nacionalni prevodilački centar za znakovni jezik sa video-relej servisom.

Ovaj servis će biti dostupan 24 sata dnevno svih sedam dana u nedelji, a njegovim pokretanjem 70.000 gluvih i nagluvih ljudi, kao i članovi njihovih porodica moći će da koriste jedinstveni sistem prevođenja, što će im omogućiti samostalni život i kretanje, kao i kvalitetniju svakodnevicu, prenosi BeoInfo.

Otvaranju je prisustvovala i Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević koja je istakla da je ovo prvi takav servis na srpskom znakovnom jeziku.

“Gluva i nagluva osoba moći će da pozove ovaj centar, gde će putem slike, za koju su potrebni internet i video-veza, komunicirati sa drugom osobom uz pomoć tumača za srpski znakovni jezik. To je veoma značajno ako je potrebno otići kod lekara, dobiti neku drugu uslugu ili poboljšati kvalitet života i komunikacije. Grad Beograd se zalaže za rušenje barijera i zato smo podržali rad ovog prevodilačkog centra. “

U proteklih sedam godina Sekretarijat za socijalnu zaštitu izdvojio je više od 30 miliona dinara za aktivnosti i poboljšanje položaja više od 5.000 gluvih i nagluvih osoba na teritoriji grada.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević istakla je da je pravo na komunikaciju jedno od osnovnih ljudskih prava.

“Gluvi i nagluvi suočavaju se sa mnogobrojnim problemima kada je u pitanju dostupnost informacija. Otvaranje ovog centra je rezultat zajedničkog rada kako državnih organizacija tako i privatnog sektora, različitih udruženja i međunarodnih organizacija.“

Takođe je podsetila da je ovo ministarstvo u tekućoj godini za rad republičkog i pokrajinskog saveza, kao i za 44 lokalna udruženja gluvih i nagluvih izdvojilo oko 34 miliona dinara.

Pored ministarki, otvaranju su prisustvovali i japanski ambasador Takahika Kacumata, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić i Goran Pekez, direktor korporativnih poslova i komunikacija kompanije-donatora “Japan Tobacco International“ koji je istakao da će ova kompanija donirati 16,2 miliona dinara koji će omogućiti funkcionisanje centra u narednih godinu dana.

Ambasador Japana Takahika Kacumatao je izjavio  “da će otvaranje ovog centra povećati dobrobit svih gluvih i nagluvih osoba u Srbiji i ojačati međunarodnu saradnju naših zemalja u oblasti socijalne zaštite.“

Veran Matić je podsetio da je prošlog 9. oktobra, na Nacionalni dan davanja odlučeno da ova organizacija pokrene akciju „Srbija bez barijera”.

“Želeli smo da svi bazeni budu dostupni invalidima, pomogli smo u borbi protiv korone, ali i promovisali akciju za afirmaciju znakovnog jezika. Podstakli smo donatorski aktivizam kod nas kako bismo povećali nivo davanja i pomogli sugrađanima koji su u ranjivoj situaciji. Danas smo, umesto nekada na 132. mestu po filantropiji u svetu, na 48. mestu.“

Otvaranje ovog centra omogućeno je zahvaljujući angažovanju Gradske organizacije gluvih Beograda, Saveza gluvih i nagluvih Srbije, Srpskog filantropskog foruma, Koalicije za dobročinstvo, donaciji kompanije „Japan Tobacco International”, podršci Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

Objavljeno: 22. 9. 2021.

Izvor: www.danas.rs

O tome i na:

ЗА ЛАКШИ ЖИВОТ ОСОБА ОШТЕЋЕНОГ СЛУХА: Свечано отворен преводилачки центар за знаковни језик (ФОТО) – www.novosti.rs