Amerika donirala milion dolara za zapošljavanje osoba s invaliditetom

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović potpisala je Amandman 17 na Sporazum o pomoći između Srbije Sjedinjenih Američkih Država.,..

Ministar za evropske integracije Jadranka Jokseimović potpisala je 5. avgusta Amandman 17 na Sporazum o pomoći između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država vredan milion dinara, a namenjen konkurentnijoj tržišnoj ekonomiji. Joksimovićeva je pojasnila da su time SAD opredelile milion dinara bezpovratne pomoći i navele da će ta sredstva biti konkretna iskorišćena za projekte čiji je cilj promovisanje ekonomskog osnaživanja osoba sa invaliditetom u Srbiji na ravnopravnoj osnovi s drugima, preneo je Tanjug. Joksimovićeva je navela i da se na taj način proširuje razvojno prtnesrstvo SAD, istovremeno omogućujući osobama sa invaliditetom da unaprede kvalitet života, svog i svojih porodica, i da imaju jednak tretman pri zapošljavanju kao i ostali građani. Izrazila je zahvalnost SAD na dosadašnjoj saradnji i kontinuiranoj finansijskoj podršci u trenutku kada se ceo svet suočava s oporavkom od krize prouzrokovane pandemijom saopšteno je iz Ministarstva za evropske integracije.

U okviru šeste produžene runde Investicionog okvira na zapadni Balkan, Joksimovićeva je predložila u ime Vlade Srbije sedam projekata za dodelu bezpovratnih sredstava za investicione grantove. Ukupna vrednost projekata iznosi 785,5 miliona evra, od čega se zahtev za dodelu bezpovratnih sredstava odnosi na 241,3 miliona evra.

Joksimovićeva je naglasila da očekuje da Upravni odbor Investicionog okvira za zapadni Balkan u decembru 2021. godine donese odluku o podršci predlozima Vlade Srbije. Pomenuti plan predviđa ulaganja bezpovratne pomoći EU u iznosu od devet milijardi evra u prioritetne oblasti i projekte koji doprinose daljem povezivanjem u regionu, kao i poboljšanju veza sa unijom, čime će se ubrzati slobodan protok ljudi i robe i produbiti ukupna trgovinska i ekonomska saradnja.

Joksimovićeva je posebno ukazala na značaj predloženih projekata koji su koncipirani tako da doprinesu rastu investicije u Srbiji. „Predloženi projekti iz sektora transporta, obuhvataju železnički i vodni prevoz ukupne vrednosti od 5,2 miliona evra i usmereni su na modernizaciju železničke pruge Niš-Dimitrovgrad granica sa Bugarskom, Na rekontrukciju i modernizaciju postojećeg koloseka i izgradnju drugog koloseka na deonici Stalać-Đunis koji je deo pruge Beograd-Niš, ali i na osiguravanje bezbednosti plovidbe na Dunavu kroz projekat vađenja potopljene Nemačke ratne flote iz Drugog svetskog rata- sektor Prahovo“, pojasnila je Joksimovićeva.

U sektoru životne sredine predložena je investicija za izgradnju i rehabilitaciju kanalizacionih mreža, odnosno glavnih kolektora u Jagodini, Pirotu, Požarevcu, Vršcu, Trsteniku, Smederevu i Pančevu u ukupnom iznosu od 45 miliona evra kroz projekat vodosnabdevanja i tretmana otpadnih voda na teritoriji na koojoj živi pola miliona stanovnika.

Govoreći o oblasti energetike, Joksimovićeva je kazala da je zatražen iznos od 36,1 milion evra za realizaciju Transbalkanskog koridora izgradnje dalekovodne intrkonekcije između Srbije, Crne Gore i BiH, ali i za razvoj distributivne mreže električne energije.

Posebno je ukazala na važnost projekta ruralni širokopojasni internet, u oblasti digitalne infrastrukture, vrednog više od 30 miliona evra.

Objavljeno: 6. 8. 2021.

Izvor: POLITIKA – Ekonomija