Pomažu mališanima, čuvaju planetu

EKOLOŠKE RADIONICE ZA DECU

FOTO: Čepom do osmeha

Udruženje „Čepom do osmeha“ iz Novog Sada održalo je u Vrbasu i Crvenki radionice za 60 osnovaca, kako bi se upoznali sa značajem reciklaže, ali i saznali kako da pomognu svojim vršnjacima sa invaliditetom.

Humanitarno-ekološka organizacija „Čepom do osmeha“ iz Novog Sada, koja već deceniju vredno radi kako bi olakšala i ulepšala živote što većeg broja dece, a istovremeno doprinela očuvanju okruženja, 15. juna je u Crvenki i Vrbasu održala nekoliko radionica za učenike na temu reciklaže, ekologije i zaštite životne sredine.

Učenici OŠ „Vuk Karadžić“ u Crvenki i u OŠ „20. oktobar“, njih 60, posle teorijskog dela uz pomoć volontera pravili su mozaik od plastičnih čepova, od kojih je na neki način, sve i počelo. Naime, udruženje „Čepom do osmeha“ bavi se sakupljanjem plastičnih čepova, a sredsta dobijena od reciklaže usmerava na kupovinuu pomagala deci i mladima sa invaliditetom. Do sada su sakupili više od 520 tona i kupili 56 pomagala za decu širom Srbije, saznajemo od predsednice udruženja Vanje Petković, koja je master analitičar zaštite životne sredine.

-Naš prvenstveni cilj je širenje empatije i solidarnosti prema osobama sa invaliditetom i prema našoj planeti. Ujedno težimo da ukažemo koliko je važno da obrazujemo decu o temi zaštite životne sredine. Godinama se trudimo da kroz naše radionice mališani upoznaju i drugare kojima smo zajedničkim snagama, a prikuplanjem plastičnih čepova, pomogli. Do sada smo kroz naše radionice o reciklaži edukovali oko 60.000 mališana predškolskog i školskog uzrasta – navodi za „Magazin“ Tea Skendžić, master ekolog, koordinator udruženja „Čepom do osmeha“. A. M.

Objavljeno: 20. 6. 2021.

Izvor: POLITIKA – Magazin

Autor: A. M.