Posle šest decenija na ivici opstanka

UDRUŽENJE ZA POMOĆ MENTALNO NEDOVOLJNO RAZVIJENIM OSOBAMA U NEZAVIDNOJ SITUACIJI

Фото: MNRO Novi Sad

Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Grada Novog Sada (Seljačkih buna 83) bavi se pružanjem profesionalne podrške i pomoći osobama sa mentalnim invaliditetom i njihovim porodicama. Međutim, nakon 60 godina postojanja, ono se našlo u teškoj finansijskoj situaciji, te im je potrebna pomoć građana. Kako je objasnila predsednica MNRO Udruženja Katarina Vukelić, aktivnostima i kroz različite servise obuhvaćeni su korisnici svih starosnih dobi i njihove porodice.

-Naši korisnici susreću se sa mnogim problemima tokom života, a mi im pomažemo da ostvare sva prava i povlastice koje su im dostupne, te organizujemo obuke i tribine za njihove porodice o gorućim pitanjima koja ih muče – kazala je Katarina Vukelić. -Za korisnike organizujemo pregršt radionica koje ispunjavaju njihovo vreme. Udruženje je utočište, njihov drugi dom i oaza. Oni su nasmejani, na nogama, i deluje kako je njihov život sjajan, međutim, sa godinama pojavljuje se i sve više pridruženih dijagnoza i bolesti koje ih muče. Nastojimo da osluškujemo njihove želje i potrebe da prema tome kreiramo sadržaje koji se realizuju u Udruženju MNRO kako bismo na što bolji način pružili kvalitet i raznolikost usluge koju nudimo.

Udruženje postoji kao projekat i traje već 60 godina. Osnovali su ga davne 1961. godine roditelji za čiju decu tada nije bilo sadržaja u gradu. Licencirani Dnevni boravak postoji već 16 godina i finansira se uz pomoć Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu, kao i uz mnoge projekte. Ipak, kako je pojasnila Katarina Vukelić, pandemija je uzela danak, pa Udruženje ponekad nije dovoljno prepozato od strane donatora i građana i diskriminacija je još uvek prisutna, pa se ljudi teško odlučuju da svoj novac opredele za kupovinu radova korisnika ili da daju novčani prilog osobama sa mentalnim invaliditetom.

-U isčekivanju rebalansa, ostali smo bez novca za finansiranje Dnevnog boravka, ali postoje naznake da će nam Grad Novi Sad pomoći da opstanemo i nastavimo da radimo – optimistična je Katarina Vukelić. -Dotad treba imati na umu da je korisnicima uvek potreban dodatni materijal za rad, a za sad o izletima i eksurzijama samo sanjamo. Trenutno nam je novac neophodan za radioničarski materijal, sredstva za higijenu i dezinfekciju, materijal za kulinarske radionice i slično. Sva namenska sredstva koja trošimo ne podrazumevaju plaćanje majstora za neke tekuće kvarove, popravke, zamene sijalica…Članovi Udruženja pomažu skromnim donacijama, ali oslanjamo se i na dobre ljude i kompanije koje mogu donirati novac za nas.

Kako naglašava Katarina Vukelić, od izuzetnog je značaja da Udruženje MNRO postoji u našem gradu, jer je to mesto gde nema predrasuda i diskriminacije već podrške.

-Osobama sa invaliditetom nisu prilagođene sve aktivnosti koje se odvijaju u gradu, oni ne mogu samostalno da realizuju druženja, izlete, okukljanja, odlaske u grad i ne mogu da zastupaju sebe, te je važno da postoji mesto koje ih okuplja i bori se za ostvarivnje njihovih prava – zaključuje naša sagovornica. S. Kovač


Servisi za sve uzraste

Licencirani Dnevni boravak za starije od 27 godina, koji je otvoren radnim danima od 7 do 15 časova, namenjen je najstarijim građanima sa mentalnim invaliditetom. Udruženje im pruža mnogobrojne aktivnosti, poput psihološke podrške, kreativnih zanatskih, pedagoške, muzičke, kulinarske i radionice životnih veština koje pripremaju korisnike za samostalniji život, te uče bonton, slikanje, organizuju se sportske aktivnosti, izleti. Servis „Cvrčak“ je prvi inkluzivni servis u gradu koji okuplja decu sa i bez smetnji u razvoju, a organizuje se vikendima kada deca nemaju školskih obaveza. Servis „Krilce“ namenjen je za roditelje ili starateljima i njihovu decu. U okviru njega organizuju se rođendani, radionice, zabave, maskembali, ali i odrasli mogu međusobno da razmenjuju iskustva i pruže podršku.


Uplate na račun

Građani mogu pomoći Udruženju uplatoma na račun Udruženja za pomoć MNRO Grad Novog Sada (Seljačkih buna 83) 340-1821-93, a mogu i kupit ručne radove, oslikane šolje, cveće, obeleeživače za knjige, podmetače za čaše, kao i slike novosadskih umetnika nastale na likovnim kolonijama. Pored toga, građani mogu postati i volonteri, a više informacija mogu dobiti na www.mnrons.org, Fejsbuk stranici Udruženja, ili putem mejla mnrons83@gmail.com.


Objavljeno: 15. 6. 2021.

Izvor: DNEVNIK – Novi Sad

Autor: S. Kovač