Португалски наставници уче од наших

У оквиру међународног Еразмус плус пројекта „Другачије образовање и учење у инклузији”…

Фото: sirmiuminfo.rs

СРЕМСКА МИТРОВИЦА: У оквиру међународног Еразмус плус пројекта „Другачије образовање и учење у инклузији”, у Сремској Митровици дочекали су госте, петоро наставника из Португалије.

Наши предавачи су у Дневном боравку „Сунце” СОШО „Радивој Поповић” током недељу дана подучавали португалске колеге методама у раду са децом у инклузији.

Начелник Градске управе за образовање Зоран Ђурић, директор Школе за основно и средње образовање „Радивој Поповић” Негован Николић и представници удружења „Стил младих” дочекали су португалске колеге, истичући да је циљ инклузије обезбеђивање квалитетног образовања за сваког ученика, уз одговарајући програм, прилагођен индвидуалним капацитетима и потребама деце.

-Деца којој је потребна додатна подршка треба да буду интегрални део разреда, поштована и прихваћена али пре тога морамо им обезбедити подршку и помоћ у погледу успостављања социјалне интеракције са другом децом и људима, што значи да се инклузија не бави само школом, већ и успешним укључивањем деце у друштво у целини. Дневни боравак формиран у оквиру школе „Радивој Поповић” у коме корисници кроз радионице могу да стекну одређене степене самосталности неопходне за свакодневни живот је свакако један пример добре праксе – рекао је Зоран Ђурић.

Координатор Еразмус пројекта у школи у Португалији Ана Исабел Амарал Линхарес похвалила је веома стручне професоре и терапеуте, опрему и услове рада.

– Посетили смо неколико различитих типова часова, видели опрему, методе које користе и још једном бисмо се захвалили на могућности за ово дивно искуство – рекла је Амарал Линхарес.

Гости су имали прилику да осим редовне наставе виде како се ради индивидуално са децом, посетили су кабинете логопеда, соматопеда, реедукатора психомоторике, такође видели су третмане у сензорној соби, као и третмане физиотерапеута. Посетили су и Казнено-поправни завод где школа спроводи ваннаставне активности са животињама.

Поред услуге дневног боравка, ШОСО „Радивој Поповић” пружа и услугу личног пратиоца, као и услуге помоћи у кући за децу са сметњама у развоју. Гостима су ближе објаснили шта све те услуге подразумевају и како функционишу.

М. Сћ

Objavljeno: 15. 6. 2021.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: M. Sć