Набављен штампач на Брајевом писму

Резултати пројекта “Успостављање међуопштинске сарадње у циљу оснивања Сервиса подршке у мобилности комуникацији” представљени су јуче у Канцеларији за особе са инвалидитетом у Аполо центру…

Фото: В. Фифа

Резултати пројекта “Успостављање међуопштинске сарадње у циљу оснивања Сервиса подршке у мобилности комуникацији” представљени су јуче у Канцеларији за особе са инвалидитетом у Аполо центру.

Том приликом је саветница градоначелника Љиљана Коковић рекла да је пројекат реализован захваљујући успешној међуопштинској сарадњи између Града Београда, градских општина Савски венац и Врачар и Града Новог Сада.

– Током прошле године размењивали смо знања, искуства и примере добре праксе по питању унапређења положаја особа са инвалидитетом, реализовано је више едукација за тумаче на знаковном језику, покренута је мобилна апликација “Инфо за све” са сервисним информацијама, а урађен је и дизајн за истоимени флајер – рекла је Коковић. – Покренута је Фејсбук страница Сервиса подршке у мобилности и комуникацији, а у оквиру самог пројекта, набављен је и штампач на Брајевом писму. На њему ће се штампати материјали са важним информацијама које ће бити доступне слабовидим и слепим особама. Штампач ће бити на располагању свим потписницима споразума о међусобној сарадњи.

Како каже, јучерашњој посети су присуствовали представници градских општина Савски венац и Врачар, који су имали прилику да се упознају са радом Канцеларије за особе са инвалидитетом, као и са представницима градских организација које окупљају особе са инвалидитетом,. Посетили су ОСИ Арт галерију у Змај Јовиној Улици, која ради у оквиру Удружења дистрофичара. Одржан је и радни састанак, на ком је било речи о даљим плановима међуопштинске сарадње, све у циљу реализације нових пројектних активности.

– Пројекат је подржало Министарство државне управе и локалне самоуправе, као и Влада Швајцарске, која је донирала износ од 20.710 швајцарских франака, стога бих им се овом приликом захвалила, као и осталим донаторима, носиоцима пројектних активности у Граду Београду и градским општинама Савски венац и Врачар, али и свима онима који су допринели да овај пројекат буде успешно реализован – казала је наша саговорница, додавши да се радује наставку будуће сарадње.

Члан општинског већа Градске општине “Врачар”Дарко Миленковић, рекао је да је успостављањем ове међуопштинске сарадње направљена апликација “Инфо за све”, доступна на “Гугл Плеј” продавници.

– Ту се приказују сервисне информације за све грађане, а оно што је императив је да се информације деле и на знаковном језику за особе са инвалидитетом – објашњава Миленковић. – Тако смо створили једнаке услове за све наше грађане и на тој могућности ћемо и даље радити.

Према речима члана већа Градске општине “Савски венац” Владимира Павловића, њима је задовољство што могу да учествују у тој међуопштинској сарадњи, а резултат је развој и рад Центра за подршку у мобилности и комуникацији с особама са инвалидитетом. Оно што је њихов циљ је да и у наредним пројектима уклоне што је више могуће препрека, које се налазе испред суграђана са инвалидитетом и тако им учине живот лакшим, једноставнијим и безбрижнијим.   

И. Бакмаз

Objavljeno: 29. 5. 2021.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: I. Bakmaz

O tome i na:

ДА ВЕСТИ СВИМА БУДУ ДОСТУПНЕ: Нови Сад и Београд заједнички у подршци особама са инвалидитетом – www.novosti.rs