U SVAKOM ZLU MOŽE DA SE IZRODI NEŠTO DOBRO

EVROPSKI DAN SAMOSTALNOG ŽIVOTA, 5. MAJ

Julijana Čatalinac

Korona još traje. Izolacija mi teško pada. Osećam se kao sužanj. Srećom tu su Internet i telefon. Jedino sam tako mogla komunicirati sa zaposlenima u Gradskoj upravi. Vrata na javnim ustanovama su bila zatvorena za većinu građana za lične kontake.

Preko aplikacije Učini nešto za svoj grad www.prijavi.rs na zvaničnom sajtu Grada Sombora ukazala sam na potrebu da se prilikom rekonstrukcije zelene pijace „U lancima“, koja je bila u toku 2020. godine, otklone arhitektonske barijere koje ne ispunjavaju standarde o pristupačnostii, a to su bile prisutne pre rekonstrukcije. To se odnosilo, prventveno, na bankine oko pijace i neravnu podlogu pijace. Standardi o pristupačnosti su ispoštovani na parternom uređenju prostora pijace, uklanjanjem bankina, kao i na ulazu u supermarket „IDEA“. Sada imamo pijacu ravnu kao na dlanu, pristupačnu za sve građane.

Atrijum Gradske kuće je, takođe, prilagođen za pristup svim građanima, koji žele prisustvovati kulturnim manifestacijama, a u sklopu atrijuma je rampa koja vodi u unutrašnjost Gradske kafane u sklopu Gradske kuće.

Standardi o pristupačnosti su ispoštovani i na parternom uređenju prostora saobraćajnog kružnog toka na Vidovdanskom trgu u Somboru koji je maja 2020. godine zvanično otvoren za saobraćaj. U okviru rekonstrukcije, postavljeni su novi ivičnjaci, izgrađena su pešačka ostrva, rampe za invalidska i kolica za bebe i biciklove na pešačkim prelazima.

Julijana Čatalinac, predsednica Centra za samostalni život u Somboru.


NAŠE PRIČE U PROŠLOJ GODINI

Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije, kao članica Evropske mreže, sa svojim lokalnim centrima i ove godine se uključio u obeležavanje 5. maja, Evropskog dana samostalnog života.

Ove godine, u jeku trajanja korona virusa, tema obeležavanja je bila Naše priče u prošloj godini – KOVID i mobilnost osoba sa invaliditetom.

Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije je štampao prigodnu brošuru u kojoj su objavljene priče dve Somborke, Vere Graovac i Julijane Čatalinac.


Objavljeno: 7. 5. 2021.

Izvor: SOMBORSKE NOVINE, Sombor – Van rubrike