Po tradiciji obeležen Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom

Daunov sindrom nije bolest već posledica postojanja jednog hromozoma više u ćelijama…

www.vectorstock.com

DNEVNI BORAVAK „SUNCE“ TOPLIČKOG OKRUGA


Dnevni boravak „Sunce“ za decu sa posebnim potrebama, je tradicionalno i na poznat način obeležio Međunarodni dan dece sa Daunovim sindromom.


Prema rečima upravnika „Sunca“ i sekretara Udruženja obolelih od mišićnih i neuromišićnih bolesti Topličkog okruga Dragoslava Petrovića, korona je uglavnom vezala decu i mlade za njivove domove i onemogućila druženje na kakvo su navikli, objavljeno je na sajtu prokuplje.org.rs.

Nakon prvog talasa kada smo na kratko prestali sa radom, u drugom talasu pandemije, odlučili smo da svoja vrata otvorimo i prihvatimo na druženje svu onu decu kojoj je usamljenost najteže pala, kazao je Petrović.

Od trinaestoro dece koliko ih je kod nas upisano svakodnevno imamo po petoro, šestoro dece koja dolaze i učestvuju u našim radionicama, druže se i zajedno provode vreme uz pažnju svojih vaspitača i naravno uz poštovanje svih zaštitnik epidemijskih mera koje podrazumevaju nošenje maske i fizičku distancu, ističe Petrović.

On je rekao da su i dan dece sa Daunovim sindromom obeležili na najbolji način uz šarene balone, crteže, kolače i tortu kojoj se deca najviše raduju.

Kako je naglasio ove godine, zbog situacije u kojoj se nalšlo celo društvo, nije bilo kao drugih godina, izostali su gosti ali ne i pokloni koji su obradovali njihove štićenike.

Cilj obeležavanja ovog i drugih datuma vezanih za naše polaznike je davanje podrške njima i njihovim roditeljima, kao i podizanja svesti i razumevanja kod ljudi, da se pokaže da moramo poštovati prava tih osoba, i da ćemo na taj način svi prineti da se njihov položaj u društvu poboljša, kao i kvalitet njihovog života, kazao je Dragoslav Petrović.

Daunov sindrom nije bolest već posledica postojanja jednog hromozoma više u ćelijama deteta, pa zbog toga ova deca imaju u svojim ćelijama umesto dva, tri hromozoma, na 21. hromozomskom paru.

Ove godine i Osnovna škola „Milić Rakić Mirko“ i učiteljica Jelena Babić i đaci izdvojenog odeljenja te škole u Gornjem Kordincu, prigodnim programom i akcijama obeležili su Dan dece sa Daunovim sindromom i ukazali na različitosti i potrebu da i ta deca budu društveno prihvaćena.

Objavljeno: 24. 3. 2021.

Izvor: NARODNE NOVINE, Niš – Srez

O tome i na:

Beograd

Položaj osoba sa Daunovim sindromom u Srbiji – www.rs.n1info.com