Следи градња и опремање дечјих игралишта у парку код ранжирне станице

Након што су крајем претходне године одабрани извођачи за другу фазу уређивања новог парка између Новог насеља и Детелинаре, Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције донела је одлуку да градњу дечјих игралишта на том простору повери истом предузећу – “Градитељ НС”, као носиоцу посла.

Фото: Dnevnik.rs

Након што су крајем претходне године одабрани извођачи за другу фазу уређивања новог парка између Новог насеља и Детелинаре, Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције донела је одлуку да градњу дечјих игралишта на том простору повери истом предузећу – “Градитељ НС”, као носиоцу посла.

Постављање подлоге и опреме на дечјим игралиштима, као и клупа, коштаће око 23,04 милиона динара с ПДВ-ом, а одабрани извођачи ће све предвиђене радове морати да заврше за четири месеца, односно 120 дана. Имајући у виду да је уговор закључен почетком марта, радови би могли почети до краја месеца.

Планирани парк, северно од Ранжирне станице и Улице Радомира Раше Радујкова, правоугаоног је облика, површине око 3,49 хектара и системом стаза је подељен на наколико целина, са садржајима који су намењени различитим групама корисника. Пројектант је, иначе, предвидео два игралишта, за децу млађег и старијег узраста, као и теретане на отвореном за одрасле.

Простор за најмлађе налазиће се уз планирану посластичарницу, а биће опремљен справама попут клацкалица, љуљашки, њихалица, четвороседа на федерима, фиксних гумених играчака, као и мултифункционалним комплексом. Игралиште за старију децу смештено је у западном делу парка и ту је предвиђен мултифункционални комплекс за децу од 5 до 12 година, као и део с пањевима и ходалицама за моторику. Како се из тендерске докумантације може приметити, у делу простора намењеном за одмор и дружење, планиране су радијало постављене континуалне клупе и перголе. Уз дечје игралиште је предвиђена и целина с теретаном на отвореном, са справама за вежбање, од којих су неке намењене особама с инвалидитетом.

На оба дечја игралишта биће постављена гумирана тартан подлога, у више тонова, површина за ублажавање удара, у случају пада. Континуалне лучне клупе, уз два дечија игралишта, биће израђене од дрвених гредица, с тим да је база од армираног бетона. Уз те клупе пројекат предвиђа и постављање дрвених пергола-сеника у облику слова „П”, а осим мобилијара, планирана је и одговарајућа расвета, која ће, како је наведено, бити опремљена модулима за разглас, музику, вај-фај.

У трећој фази уређивања парка, простор код улаза четири, намењен за истрчавање паса, биће ограђен, а млада стабла заштићена. Како се из тендрске документације може закључити, опремање те површине биће предмет неке нове јавне набавке.

Подсећања ради, у градњу парка код Ранжирне станице до сада је инвестирано око 150 милиона динара, док ће за другу фазу бити издвојено око 87,5 милиона, односно 121,5 милион с ПДВ-ом. Наставак радова поверен крајем године фирми „Градитељ НС”, која је била задужена и за прву фазу.

Друга фаза уређивања парка требало би да буде завршена за седам месеци, односно 210 календарских дана, а у том периоду одговорни извођачи би требало да, након што изравнају терен, поставе бехатон на више од 5.000 квадратних метара пешачких стаза. Преко већ изграђене велике фонтане биће направљена два мостића, а преостала је и градња две мање фонтане, као и постављање одговарајућих чесми и урбаног мобилијара, попут клупа, држача за бицикле, корпи за отпатке. Осим тога, неопходно је поставити и цевовод за систем за наводњавање, као и раскрчити терен и уклонити растиње и стара стабла, те уредити и опремити планирано дечје игралиште, терен за боћање и др.

Након завршетка грађевинских радова, следи озелењавање парка, односно хортикултурно уређивање, које ће, како је раније најављено, бити поверено „Градском зеленилу”, међутим, још увек није познато колико ће то коштати.

Више од 161 милион за инфраструктуру

Осим уређивање парка, око тог простора је планирана изградња водоводне и канализационе мреже, саобраћајница, паркинга и бициклистичких и пешачких стаза, као и постављање нове јавне расвете. Вредност те инвестиције је 161 милион динара, с ПДВ-ом (161.432.087), а уговор је закључен с новосадским фирмама „АБ&ЦО”, „Пут-инвест”, „Енерготехника – Јужна Бачка” и „Сунико солушн”, које ће све предвиђене радове морати да заврше за 270 календарских дана.

Уз парк између Детелинаре и Новог насеља од бехатона ће бити изграђено 282 паркинга с четири места за инвалиде, као и тротоар уз ивицу те зелене оазе и бицклистичка стаза у Улици Радомира Раше Радујкова. У продужетку парка биће изграђене саобраћајне површине с одговарајућим паркинг-простором, које ће бити повезане с улицама Родољуба Чолаковића, Ђорђа Никшића Јохана и Милана Јешића Ибре, у којој ће након реконструкције, бити 233 паркинга, с четири места за инвалиде. 

Ј. Вукашиновић

Objavljeno: 23. 3. 2021.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: J. Vukašinović