Кањижа и Сегедин интегришу особе са умањеним радним способностима

Центар за пружање услуга социјалне заштите општине Кањижа, водећи је корисник у новом пројекту у оквиру Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија, са Непрофитним удружењем за аутизам „Сиварвањ“ из Сегедина.

Фото: Из текстилне радионице особа са инвалидитетом у Кањижи

КАЊИЖА: Центар за пружање услуга социјалне заштите општине Кањижа, водећи је корисник у новом пројекту у оквиру Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија, са Непрофитним удружењем за аутизам „Сиварвањ“ из Сегедина.

Почетна конференција пројекта одржана је под називом „Различитост је вредност – подршка интеграцији на радном месту”, одржана је у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању у Кањижи.

Учеснике конференције поздравили су директор кањишког Центра за пружање услуга социјалне заштите Чаба Толнаи и председник општине Роберт Фејстамер. Менаyери на пројекту Ибоја Сакач и Арпадне Хартер представиле су партнере у пројекту, као и циљеве и активности пројекта „Унутар круга – диверзитет и интеграција”, који треба да се реализује до краја јануара 2022. године. Укупан буџет пројекта је 148.700 евра, од чега је из фонда Европске уније 126.395 евра, а остало је саопствено учешће корисника.

– Главни циљ је да се потпомогне интеграција особа са смањеним радним способностима и из маргинализованих група да изађу на тржиште рада. Повезивањем заинтересованих партнера у пограничном региону треба да се унапреде постојећи услови и помогне у дугорочном учешћу ових лица на тржишту рада. Пројекат ће се остварити уз обуку, пословне конференције, студијске посете, форуме, као и припреме и обезбеђивање предуслова за њихово упошљавање, успостављањем веб шопа и улагањем у опрему за унапређење постојећих радионица и покретање нове производње – каже Ибоја Сакач из Центра за пружање услуга социјалне заштите општине Кањижа.

У реализацији овог пројекта, али и другим видовима подршке особама са умањеним радним способностима и из маргинализованих група, учествује локална самоуправа. Председник општине Роберт Фејстамер истиче да локална самоуправа као и увек даје финансијску подршке пројекту, обезбеђењем сопственог учешће од 15 одсто Центру за пружање услуга социјалне заштите. Општина такође подржава активности ове установе која се бави проблематиком особа са инвалидитетом и умањеним радним способностима.

–  Када погледамо тржиште рада евидентно је да 10 до12 одсто људи имају проблема са запошљавањем због умањених радних способности. Зато мислим да је јако битно бавити се овим, не само на конференцијама него конкретно изналажењем прилика да ови људи почну да раде, да испробају сами себе и добију неку врсту самопоуздања, да би могли да траже посао на тржишту. Јер, једноставно ни људи који траже посао, ни послодавци који могу да их упошљавају нису добро информисани на овом пољу, не знају које су њихове могућности ако их радно ангажују. Локалној самоуправи је сваки грађанин битан и није циљ да они имају само социјалну и здравствену заштиту него поред тога да имају могућност самоиздржавања – указује Фејстамер.

На конференцији су представљени резултати досадашње сарадње партнера из Кањиже и Сегедина. У ранијим пројектима обављена истраживања су показала да су послодавци отворени, али и да им је потребна спољашња помоћ. Ибоја Сакач напомиње да је код нас законом регулисано запошљавање особа са инвалидитетом, али се постојећа законска решења недовољно примењују.


Заштићене радионице

Међу пројектним активностима као важан сегмент истиче се развијање заштићеног радног окружења, где се радни услови прилагођавају индивидуалним потребама људи са умањеним радним способностима. Тако у оквиру кањишког Центра у сарадњи са УГ „С тобом за њих” раде грнчарска, текстилна, папирна, вртларска и радионица за израду сапуна. У дневне боравке у Кањижи и Хоргошу укључено је 29 корисника. 

– Заштићене радионице функционишу тако да ритам рада одговара корисницима, да науче све што могу да примене на отвореном тржишту рада. Учешћем у овом пројекту за наше заштићене радионице финансираће се набавка опреме, да се комплетира грнчарска радионица, у стакленику ће се инсталирати грејање за зимску производњу, купиће се нове шиваће машине за текстилну радионицу у којој се шију платнене торбе и заштитне маске. Највећи део улагања биће у згради дневног боравка у Хоргошу, где ће се подрум оспособити за производњу гљива буковача – истиче Ибоја Сакач.   


– Околности су такве да није баш лако пронаћи радно место ни људима са потпуним радним способностима. Законом је регулисано да се на 20 радних места ангажује једна особа са инвалидитетом, а предузећима је лакше да плате казну него да запосле лице са умањеним радним способностима. Друга ствар је да су таква лица навикла на један животни ритам и тешко им је да се ослободе навика, да привате нешто ново. Због тога са едукацијом треба да се крене још у школи, што ће обезбедити овај пројекат укључивањем педагога и чланова породице – каже Ибоја Сакач. 

ММитровић

Фото: М. Митровић

Objavljeno: 17. 3. 2021.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: M. Mitrović