БОЈНИК ДОМАЋИН ПРВОГ ТУРНИРА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА У КОШАРЦИ У КОЛИЦИМА У СРБИЈИ

МЕЂУНАРОДНИ ТУРНИР У КОШАРЦИ У КОЛИЦИМА
„БОЈНИК 2021“

Чланови делегација Србије и Бугарске на крају утакмице у Белој Паланци (фото ККК Наис)

АЛЕКСАНДАР ДИНИЋ И ТОМИСЛАВ КОЈАДИНОВИЋ ПОНОВО ДЕО ИСТОРИЈЕ!

После успешне провере кандидата за репрезентацију Србије у Банатском Карловцу претходне суботе (наступио играч ККК Наис Александар Динић), на ред је дошао и први репрезентативни турнир на територији Србије у кошарци у колицима. Бојник, мала општина на југу Србије, биће домаћин овог историјског догађаја на коме ће, поред репрезентације Србије, наступити и репрезентације Бугарске и Црне Горе. Наиме, под покровитељством Општине Бојник, у организацији Спортског савеза Општине Бојник, Савеза кошаркаша у колицима Србије (СККС) и ККК Наис, биће организован Међународни турнир у кошарци у колицима „Бојник 2021“. Оно што изненађује је да је то први турнир државних репрезентација у кошарци у колицима на територији Србије. Пре тачно годину дана у Белој Паланци је одигран историјски први сусрет државних репрезентација (Србија – Бугарска) на територији Србије. Сада поново југ Србије исписује историју кошарке у колицима у Србији.

 „Изузетно ми је драго што сам поново са својим момцима на овом јединственом спортском догађају у околностима у којима се налази планета. Чекамо Европско првенство Б дивизије у Грчкој у другој половини године, а свака утакмица је одличан тест за младе играче који се такмиче за национални тим.“, рекао је селектор Бањац. Жељко Ћирковић, капитен репрезентације, додаје: „Због повреде сам пропустио утакмицу у Белој Паланци, што је био први наступ наше репрезентације на територији Србије. Овог пута желим да будем део историје коју стварамо неколико година, да помогнем млађим играчима као капитен и истовремено им покажем како да постану члан репрезентације “.

Бојник је преко 100 дана дом ККК Наис. Већ извесан број месеци кошарка у колицима „станује“ у Бојнику. Током октобра је одиграна једна пријатељска утакмица, као у новембру (ККК Наис – ККК Тигар). Крајем новембра је одигран и турнир „Наис Опен 2020“ (ККК Сингидунум, ККК Бијељина, ККК Деспот, ККК Наис). Представници руководства СККС-а су се тада уживо уверили у сјајне услове које пружа Бојник. „Хвала Општини Бојник, Спортском савезу Општине Бојник и Установи „Спортска хала“ на гостопримству Наису свих ових месеци. Захвалан сам им у име целе кошарке у колицима што су и поред недаћа које су их као самоуправу задесиле пре три седмице (поплаве), смогли су снаге да буду домаћин овог међународног турнира. Захвалан сам спортским пријатељима из Бугарске и Црне Горе на „искораку“ у овим сложеним временима за спорт. Иако публике неће бити, гледаоци ће све три утакмице моћи да гледају уживо на Youtube каналу South Media.“ – рекао је председник СККС-а, Владимир Кузмановић.

Два представника ККК Наис „исписују историју“ у Бојнику, играч Александар Динић и физиотерапеут Томислав Којадиновић. Представници руководства ККК Наис не крију понос због те чињенице.

„Драго нам је што је прихваћена иницијатива ККК Наис за одигравање турнира у Бојнику, као што је прихваћена и прошле године за одигравање утакмице у Белој Паланци када је неколико наших играча наступило за репрезентацију (Александар Динић, Славен Нонковић, Братислав Костић, Бобан Станковић и Филип Јовановић). У Бојнику ће наступити Александар Динић, као и Филип Јовановић (сада играч другог клуба). Физиотерапеут Томислав Којадиновић је, такође, био у стручном штабу у Белој Паланци, сада је поново ангажован. Бојник ће бити сјајан домаћин, у то се не сумња. Биће то спектакл, нажалост без гледалаца.“ – рекао је председник ККК Наис, Марко Александровић.

Селектор и играч репрезентације Србије, Слободан Бањац, одлучио је да упути позив следећим играчима: Жељко Ћирковић (4,5; ККК Сингидунум, Београд), Драженко Митровић (1,0 ККК Сингидунум, Београд), Бојан Цвијановић (3,0; ККК Сингидунум, Београд), Зоран Јеремић (2,5; ККК Соко, Београд), Филип Јовановић (2,0; ККуК Тигар, Параћин), Александар Јовановић (3,0; ККК Војводина, Нови Сад), Драган Сикима (2,0; ККК Бијељина, Бијељина), Предраг Шаренац (3,0; ККК Бијељина, Бијељина), Немања Вукашиновић (2,0; ККК Деспот, Београд),  Лазар Макуловић (2,5; ККК Деспот, Београд), Александар Динић (3,0; ККК Наис, Ниш), Слободан Бањац (3,0; ККК Тревизо, Тревизо). Физиотерапеут ККК Наис, Томислав Којадиновић, позван је од стране СККС-а у стручни штаб.

Турнир почиње утакмицом између Црне Горе и Србије у 12 сати, следи меч између Црне Горе и Бугарске а последњи меч је окршај учесника последњег Европског првенства дивизије Ц (нису се састали).

МЕЂУНАРОДНИ ТУРНИР У КОШАРЦИ У КОЛИЦИМА
„БОЈНИК 2021“

Почасни одбор
Проф. Небојша Ненадовић, председник Општине Бојник, председник Почасног одбора
Дејан Стојановић, заменик председника Општине Бојник
Георги Глучков, председник Бугарске кошаркашке федерације
Проф. Игор Томић, председник Параолимпијског комитета Црне Горе
Проф. др Милован Братић, декан Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу
Организациони одбор
Небојша Илић, промотер турнира
Проф. Дејан Арсић, председник Спортског савеза Општине Бојник, координатор
Проф. др Марко Александровић, председник ККК „Наис“, заменик координатора
Владимир Кузмановић, председник Савеза кошаркаша у колицима Србије
Проф. Дејан Станојевић, директор Установе „Спортска хала“, Бојник
Проф. Милош Аранђеловић, стручни сарадник, Општина Бојник
Проф. Игор Здравковић, помоћник директора Установе „Спортска хала“, Бојник

Небојша Илић, промотер турнира

Контакт организатора Проф. Дејан Арсић, +381 60 0620901, sportskisavez@bojnik.rs
Проф. др Марко Александровић, + 381 64 2614 787, marko.aleksandrovic@gmail.com


Проф. Небојша Ненадовић, председник Општине Бојник
председник Почасног одбора турнира „Бојник 2021“

Поштовани учесници турнира „Бојник 2021“,
добродошли у Бојник, општину добрих, вредних и честитих људи! Добродошли на место где можете да уживате као посетилац планина, река и језера. Добродошли у место где можете бити део разноликог туризма – излетничког, здравствено-рекреативног, спортског, ловно-риболовног, наутичког, културног, еколошког, сеоског! Добродошли на прoстoре чије градитељскo, спoменичкo и духoвнo наслеђе сеже у ранoвизантијски периoд! Добродошли у општину са потенцијалима у туризму, пољопривреди, општину богатом шумама, виноградима, воћнацима и њивама!
У последње време смо постали незаобилазна станица за спортисте са инвалидитетом – конкретно кошаркаше у колицима. Отворили смо врата наше општине нишким кошаркашима у колицима и постали њихов други дом. Отворили смо врата кошаркашима у колицима из клубова Србије и Босне и Херцеговине и били, кажу, добри домаћини. Сада отварамо врата набољим кошаркашима у колицима из суседних држава – Бугарске и Црне Горе, уз незаобилазно домаћинство најбољих из Србије.
Међународни турнир у кошарци у колицима „Бојник 2021“ је идеална прилика, бар на кратко, да се инострани кошаркаши у колицима, њихови тренери и чланови делегација увере да је Бојник право место за такмичење. Овај турнир је на корак да прерасте у традицију. Тај корак правимо сада и још дуго ћемо корачати заједно. Бојник је место где ћете се враћати.
Србија ће први пут бити домаћин једног међународног турнира кошарке у колицима у коме узимају учешћа државне репрезентације. Та чињеница Бојник обавезује да буде добар домаћин и организатор, али и да се поносно упише у историјску књигу српске кошарке у колицима.
Закотрљајмо заједно колица и убацимо лопту у кош!


Проф. Дејан Арсић, председник Спортског савеза Општине Бојник
координатор Организационог одбора турнира „Бојник 2021“

Поштовани учесници турнира „Бојник 2021“,
као координатор турнира, уједно и као председник Спортског савеза Општине Бојник, желим вам да се у Бојнику осећате као код своје куће.
Спортски савез Општине Бојник (ССОБ) је један од најмлађих чланова Спортског савеза Србије. У складу са националном стратегијом спорта, ССОБ има четири приоритета у свом раду, а то су: врхунски спорт, школски спорт, спортску инфрастурктуру и рекреативни спорт. ССОБ бави се организацијом спортских манифестација, које промовишу спорт у циљу побољшања јавног здравља. ССОБ поклања велику пажњу одржавању постојеће и изградњи нове спортске инфраструктуре.
Спортски клубови у Бојнику нуде значајан број спортских грана. Пажња се поклања систему школског спорта, нарочито у спортско рекреативним активностима намењених сваком појединцу у тренутцима доколице, а који су лако доступни и потпуно бесплатни.
ССОБ обраћа пажњу и на спорт особа са инвалидитетом (ОСИ). Жива легенда наше општине је репрезентативац у стоном тенису за ОСИ, Небојша Илић. Наша општина отвара врата и спортистима са инвалидитетом из других места у Србији. Током 2020. смо били домаћини више утакмица кошарке у колицима, као и једног међународног клупског турнира – „Наис Опен 2020“. Већ 100 дана смо привrемени дом ККК „Наис“ који тренутно не може да тренира у Нишу.
Желели смо да направимо организацијски искорак, да угостимо репрезентативне селекције наше земље и неке од околних земаља. Драго нам је да ће најбољи кошаркаши у колицима из Бугарске, Црне Горе и Србије одмерити снаге у нашој општини.
Нека најбољи победи!
Спортски поздрав!


Међународни турнир у кошарци у колицима
„Бојник 2021“

Субота 13.02.2021.
Установа „Спортска хала“
Ул. Вука Караџића, 16205 Бојник, Србија

Сатница турнира
10.00 – 11.00 Долазак екипа
11.30 Србија – Црна Гора
13.00 Свечано отварање
13.30 Црна Гора – Бугарска
15.30 Бугарска – Србија
17.00 Свечано затварање, додела признања

УЧЕСНИЦИ

Србија
Савез кошаркаша у колицима Србије

Бугарска
Бугарска кошаркашка федерација

Црна Гора
Параолимпијски комитет Црне Горе

Izvor: Marko Aleksandrović (marko.aleksandrovic@gmail.com)