Obilazak Beogradske tvrđave od sada moguć i virtuelnim putem

35 odabranih spomenika moguće „obići“ za dva sata

(www.bograd.rs)

Svaki građanin može virtuelno da poseti Beogradsku tvrđavu putem 3D ture koja je postavljena na sajt tvrđave. Tura je obogaćena zanimljivim informacijama za svaki objekat na šest jezika i pogledom od 360 stepeni.

Turi se može pristupiti preko računara ili pametnog telefona putem ovog linka, naveli su organizatori na konferenciji održanoj u Kuli Nebojša. Prilagođena je svim pretraživačima, a njen sadržaj je osim srpskog, dostupan i na nemačkom, ruskom, turskom, kineskom i engleskom jeziku.

Ovi jezici su izabrani jer turisti koji posećuju Srbiju i Beogradsku tvrđavu najčešće dolaze upravo iz ovih zemalja. Kako su informacije o popisanim objektima pored pisane, dostupne i u audio formi, vodilo se računa da spikeri koji čitaju tekst budu zaista profesionalni.

Za turu je izabrano 35 spomenika, a posetilac sam bira od kog će krenuti i koliko će se na kom spomeniku zadržati. Spomenici su podeljeni u tri grupe: Park Kalemegdan, Gornji i Donji grad. Uz propratne informacije, neki od njih obogaćeni su i kratkim filmovima sa još zanimljivih informacija.

Ukoliko im se neki spomenik posebno dopadne, građani mogu da ga kadriraju i „fotografišu“, a tu fotografiju sačuvaju ili podele na društvenim mrežama. Iz Javnog preduzeća „Beogradska tvrđava“ navode da će svaka zabeležena fotografija automatski imati njihov logo u uglu kako se ne bi narušila autorska prava svih koji su učestvovali u projektu.

Za obilazak 60 hektara na koliko se prostiru sve znamenitosti Beogradske tvrđave, potrebno je oko dva sata, mada virtuelni posetioci naravno ne moraju da u šetnji provedu toliko vremena ako ne žele, već mogu birati samo ono što ih zanima.

Vesna Vlatković, samostalni saradnik za informisanje Beogradske tvrđave, ističe da je ovaj projekat posebno značajan i za osobe sa invaliditetom koje će sada imati mogućnost da vide sve istorijske znamenitosti tvrđave.

Čak i oni koji su posetili Beogradsku tvrđavu imaju mogućnost da čuju zanimljivosti koje možda nisu znali, dodala je Vlatković, ali i istakla da će ovaj projekat privući nove domaće i strane posetioce.

„Osobe koje su dislocirane ili osobe sa invaliditetom, kao i svi koji iz fotelje požele da obilaze Beogradsku tvrđavu i Kalemegdan sigurno će uživati u našoj virtuelnoj turi. Sasvim sigurno je i da će se ovim projektom znatno povećati i broj posetilaca i vidljivost Beograda i Srbije na turističkoj mapi sveta“, rekla je Vesna Vlatković.

Izradu projekta pomoglo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a njegovu realizaciju sprovela je firma Go2Tech d.o.o. iz Beograda.

Kako je objasnio Goran Gajić, vlasnik ove firme, panoramski prikaz sniman je preko drona što omogućava pregled cele Beogradske tvrđave i parka Kalemegdan. Tura lako može da se preusmerava, a spomenicima se može prići i videti ih u 3D dimenziji. Ako želite da vidite kako to izgleda, možete slediti ovaj link.

Ceo projekat odrađen je u 360 stepeni i dostupan je i u VR formatu, tako da svi građani koji imaju odgovarajuću opremu mogu da ga prate i u ovom vidu.

„Ovo je jedan profesionalan projekat koji se bavi kulturnim nasleđem. Vrlo je sveobuhvatan, a uspeli smo da ga realizujemo u skladu sa svetskim trendovima i tehnologijama, ali i da damo zanimljive činjenice. Takođe smo i mapirali sve objekte na tvrđavi putem Gugl koordinata, a kako su mape dostipne i za onlajn i za oflajn korišćenje olakšali smo dostupnost spomenicima u slučaju direktne posete Beogradskoj tvrđavi“, zaključio je Goran Gajić.

Objavljeno: 10. 2. 2021.

Izvor: www.danas.rs

Autor: Dragana Jovanović