SVE ZA LAKŠI ŽIVOT: U Vranju izrađena prva „mapa puteva i prepreka osoba sa invaliditetom“

CENTAR za društvene integracije je, uz finansijsku podršku lokalne samouprave u Vranju, realizovao projekat pod nazivom „Mapa puteva i prepreka osoba sa invaliditetom“…

CENTAR za društvene integracije je, uz finansijsku podršku lokalne samouprave u Vranju, realizovao projekat pod nazivom „Mapa puteva i prepreka osoba sa invaliditetom“ – istraživanje koje oslikava (ne)pristupačnost državnih organa i javnih službi u gradu pod Pržarom.

I, ispostavilo se da od 21 analizirane ovdašnje institucije i ustanove, njih 13 ima zaposlene osobe sa invaliditetom. Međutim, nijedna – osim Zdravstvenog centra u Vranju – nema osobu koje poznaje znakovni jezik i može biti tumač u korespodenciji sa gluvonemima.

Nadalje, samo Gradska uprava ima instalirane zvučne signale – kao pomoć slepim i slabovidim osobama tokom boravka u njihovim prostorijama.

Većina nema obezbeđena ni posebna parking-mesta, niti „rampe“ na ulazu u objekte, a zanemariv je i broj onih koji su rad organizovali po spratovima, a imaju lift.

– Na teritoriji Vranja, u nadležnosti „Parking servisa“, postoji samo 30 mesta namenjenih parkiranju vozila osoba sa invaliditetom – nabraja Anita Stojanović iz pomenutog Centra, napominjući i to da je osnovni cilj brošure podizanje svesti javnosti o pristupačnosti i preprekama na koje osobe sa invaliditetom nailaze u svakodnevnom životu.

Zato su odštampane i fotografije svih objekata, sa adresama i tabelarno predstavljenim podacima – što invalidima predstavlja svojevrsni vodič za kretanje kroz grad, a brošura je podeljena ovdašnjim članovima Udruženja multiple skleroze Pčinjskog okruga, te ljudima iz Udruženja osoba sa paraplegijom, međuopštinske Organizacije gluvih i nagluvih, ovdašnjih nevladinih organizacija, sugrađanima…

Objavljeno: 27. 1. 2021.

Izvor: www.novosti.rs

Autor. J. Stojković