„NAIS“ TREĆI NA TURNIRU BASKETA U KOLICIMA

IZ BOJNIČKOG „EGZILA“ DO MEDALJE U PRESTONICI

ККК Наис: Миљан Хаџовић, Братислав Костић, Урош Пераловић, Александар Динић, Марко Александровић (www.naissus.info)

Niški igrači košarke u kolicima odlično se snašli i na basket turniru „Novkol 3×3“ i u jakoj konkurenciji osvojili bronzanu medalju.

Poznato je da niški košarkaši u kolicima treniraju od početka novembra u Bojniku. Razlog za to što je hala „Čair“ pretvorena u kovid bolnicu. KKK „Nais“ je u Bojniku krajem novembra organizovao „Nais Open 2020“, pa sa prvom to malo mesto na jugu Srbije smatraju svojom drugom kućom.

Treninzima u Bojniku se KKK „Nais“ spremao za novo takmičenje u sezoni. Reč je o novoosnovanom turniru u basketu u kolicima „Novkol 3×3“ koja je organizovala kompanija Novkol AD uz podršku Saveza košarkaša u kolicima Srbije (SKKS). Učestvovalo je šest ekipa i to: KKK „Singidunum“, KKK „Soko“, KKK „Despot“ (svi iz Beograda), KKK „Bjeljina“ , iz Bjeljine, KKK „Tigar“, iz Paraćina , i KKK „Nais“ iz Niša. Propozicije su nalagale da svaka ekipa nastupi sa po četiri igrača, pa su za KKK „Nais“ nastupili: kapiten Bratislav Kostić, Aleksandar Dinić, Uroš Peralović i Miljan Hadžović. Vredi napomenuti da je za KKK „Tigar“ nastupio „Naisovac“ Slaven Nonković.

KKK „Nais“ je u grupi B imao pobedu (KKK „Tigar“) i poraz (KKK „Bjeljina“), pa se kao drugoplasirani iz grupe u polufinalu sastao sa KKK „Singidunum“, pobednikom A grupe, kasnije i pobednikom turnira. Porazom od „Singidunuma“, za medalju su odmerili snagu sa KKK „Soko“, favorizovanim prestoničkim timom koji je tokom oktobra ubedljivo u dva navrata savladao KKK „Nais“ ali u košarci u kolicima. Pametnom igrom u odbrani puleni trenera KKK „Nais“ prof. Miljana Hadžovića, pobedili su sa 7:3 i doneli pehar za treće mesto i bronzanu medalju.

SKKA namerava da pokrene šampionat Srbije u basketu 3×3, što su učesnici podržali.

Kapiten prezadovoljan, trener takođe

Kapiten Bratislav Kostić je po mišljenju svih odigrao sjajno, a on smatra da je za to najzaslužnija kolica iz projetka dobijenog iz sredstava oportuniteta u okviru konkursa koje je raspisalo Ministarstvo pravde Republike Srbije.

“ Sa novim kolicima sam bolji igrač, bar za klasu. Krećem se linearno brže, startniji sam, a i brže menjam prevac. Zahvaljujem se Ministarstvu pravde Republike Srbije na novim kolicima. “ Veoma zadovoljan svojom igrom i novim kolicima je i kapiten „Naisovaca“ Bratislav Kostić.

Trener i igrač „Naisa“, prof Miljan Hadžović, zadovoljan je igrom i zalaganjem svojih igrača.

„Odbrana je bila ključ u oba meča koja smo pobedili, jako me raduje da se igrači lepo osećaju na terenu. Kapiten Bratislav Kostić je druga osoba u novim kolicima, a Uroš Peralović je odigrao ključne minute u pobedi za treće mesto. Zadovoljan sam igrom Slavena Nonkovića, na ovom turniru u dresu KKK „Tigar“, našeg bratskog kluba iz Paraćina.“ rekao je trener KKK „Nais“.

Radost i gorak ukus uprave

Predsednik KKK „Nais“ prof. dr Marko Aleksandrović prezadovoljan je uspehom u Beogradu. Pohvaljuje sjajnu organizaciju turnira u Beogradu, smatra da je inspirisala niške igrače da dođu do trećeg mesta pametnom igrom u pobedi protiv favorita KKK „Soko“ iz prestonice. Ipak Gorak ukus u ustima prvog Čoveka KKK „Nais“ je da činjenica da putuju na treninge u Bojnik.

„Prošle godine smo tokom leta trenirali u Beloj Palanci, gde smo plaćali najam dvorane, dok smo u knjaževcu besplatno trenirali. sada treći mesec treniramo u Bojniku. Žao mi je što moramo da na treninge putujemo van Niša. Najviše mi je žao igrača, to su osobe sa invaliditetom, nije im lako sa transferima iz automobila u kombi, onda u salu, pa obratno. Kombiji nisu pristupačni, pa rizikuju povredu igrači i oni koji ih nose. Gubimo pola dana, trošimo sredstva za put koja idu iz džepa osoba sa invaliditetom, a oni već plaćaju visoku životnu cenu. Nismo privilegovani da treniramo u Nišu i prihvatili smo sudbinu da treniramo u „egzilu“. Bojnik nam je otvorio vrata, našli su nam se u nevolji jednom rečju ljudi za primer. Verovali ili ne, imamo bolje uslove nego u Nišu. Hala je fantastična, higijena besprekorna. Koristimo pristupačnu svlačionicu i bolje termine, toga u Nišu za nas nije bilo. Trošimo mnogo vremena i para.“ žali se predsednik Naisa.

Objavljeno; 22. 1. 2021.

Izvor: NARODNE NOVINE, NIŠ – Aktuelno