„ZABLISTALI“ I NOVI PODOVI

NASTAVLJENI RADOVI NA DOMU UDRUŽENJA GLUVIH I NAGLUVIH

www.epicentarpress.rs

MEĐUOPŠTINSKO UDRUŽENJE GLUVIH I NAGLUVIH U ČAČKU, I PORED STANJA U CIVILNOM DRUŠTVU ZBOG PANDEMIJE, I OVE GODINE USPELO JE DA OSTVARI NEKOLIKO VAŽNIH ULAGANJA, PRE SVEGA, NA UREĐENJU DOMA OVOG UDRUŽENJA. POČETKOM 2020. GODINE NASTAVLJENI SU RADOVI NA POBOLJŠANJU ENERGETSKE EFIKASNOSTI, A NEDAVNO SU ZAMENJENI I SVI PODOVI U ODJEKTU.

Zorica Petković, predsednica MUGN Čačak, kaže da je Udruženje dobilo od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom, odnosno preko stalnog konkursa za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji.

-Urađeno je oko 150 kvadratnih metara podova, koji su obeleženi podnom oblogom Stella, a radove je izveo MCS-SISTEM do.o. iz Požege. Pored prijatnog izgleda, prostor je mnogo topliji i lakši za održavanje, što će mnogo značiti članovima Udruženja – rekla je Petković.

Ona podseća da su ozbiljniji radovi na adaptaciji Doma gluvih i nagluvih u Čačku započeli 2017. godine, kada su, zahvaljujući finansijskoj podršci grada Čačka, dobili Elaborat za unapređenje energetske efikasnosti Doma. Tokom 2018. godine zamenjeni su krovovi i sanitarne posledice prokišnjavanja objekta – plafon je spušten i okrečen, urađena je potpuno nova elektro instalacija na spratu, kao i kompletna adatpacija čajne kuhinje sa izradom i ugradnjem kuhinjskih elemenata i uređajem, izrada i ugradnja unutrašnjih vrata na objektu… Prošle godine na celom objektu urađena je spoljašnja izolacija i fasad.

-Zahvaljujući finansijskoj podršci Grada Čačka, ove godine su postavljeni limovi sa spoljašnje strane svih prozora. U tom periodu uspeli smo da uradimo kompletnu rekonstrukciju sopstvene podstanice za grejanje, kao i izgradnju termostatskih radijatorskih ventila i navijaka, i na taj način oslobodili sve radijatore u objektu za grejanje. Nabavljen je i ugrađen novi izmenjivač toplote, kao i pumpa. Deo troškova za navedene radove i materijal obezbedio je grad Čačak, a ostatak je doniralo Javno komunalno preduzeće za grejanje „Čačak“. Ovi radovi su od velikog značaja za naša Udruženja, zato što su članovi dobili kvalitetnije grejanje, a smanjeni su izuzetno veliki računi za usluge grejanja koje smo plaćali u proteklom periodu – objašnjava Zorica Petković.

Od marta meseca i uvođenje vandrednog stanja u državi, promenjene su i redovne delatnosti Udruženja. Ipak, aktivnosti su uspeli da pomognu onim članovima koji su u kategoriji ugroženih od virusa. U julu mesecu Fondacija Ana i Vlade Divac uručila je pakete hrane i higijenske pakete za 76 porodica članova udruženja.

-Najveća briga nam je da sačuvamo zdravlje naših članova, posebno starijih i onih koji već imaju neku hroničnu bolest. Pored angažovanih lica, koja redovno pružaju usluge prevođenja našim članovima, uključili su se i njihovi članovi porodice, kako bi smo svima pružili neophodnu pomoć. Putem društvenih mreža, video poziva, grupa, vibera, članstvo smo uredno obaveštavali o svim merama koja je država donosila. Informisali smo ih o novom virusu, kako se treba ponašati, da bi sačuvali svoje, a i zdravlje članova svojih porodica. Izlazilo se i na teren, kada god je to bilo potrebno. Na svu sreću, svi članovi su uspeli da sačuvaju sebe i svoje bližnje, što nam je najveća nagrada u ovoj godini – zaključuje Petković.

Zahvaljujući donacijama trgovinskog preduzeća „Harizma“ i Sindikata Elektrodistribucije Čačak, Udruženje je i ove godine obradovalo najmlađe sa novogodišnjim paketićima. V.T.

Objavjeno: 31. 12. 2020.

Izvor: ČAČANSKI GLAS, Čačak – Van rubrike

Autor: V. T.