FILIPOV PROGRAM ZA SLABOVIDE I SLEPE OSOBE I UČENJE MATEMATIKE

SVOJIM INOVACIJAMA FILIP KLAIN IZ NIŠA POKUSAVA DA OLAKŠA RAD UČENICIMA I NASTAVNICIMA U ŠKOLAMA

www.vidovdan.org

Filip Klain iz Niša je tvorac i vođa projekta „Feel Maths“, kojim će omogućiti da slabovidi i slepi što lakše i brže nauče matematiku

Sve projekte je uradio bez ikakve nadoknade, a najveći cilj mu je da učenicima omogući što bezbednije školovanje i kolegama olakša posao i učini ga zanimljivijim

Filip Klain iz Niša je tvorac i vođa projekta „Feel Maths“, kojim će omogućiti da slabovidi i slepi što lakše i brže nauče matematiku. Sve svoje prizvode i inovacije je uradio sa ciljem da deci i kolegama omogući što komforniji i bezbedan rad u školi. Sve projekte je uradio bez ikakve nadoknade, a najveći cilj mu je da učenicima omogući što bezbednije školovanje a kolegama olakša posao i učini ga zanimljivijim, kaže Đorđe Bojanić u priči o Filipu Klainu.

Još od fakultetskih dana je počeo da radi na inovativnosti. Prvi ozbiljan projekat koji je realizovao je bio “ Testovi za vožnju“, koji je bio pohvaljen od strane profesora i bio postavljen na sajtu Elektronskog fakulteta za primer. U fakultetskim danima je učestvovao u dosta projekata koji se danas koriste. Jedan od njih je izrada moderne veb stranice OŠ „Rastko Vukićević u Nišu““, napominje Đorđe Bojanić.

Godine 2015. počinje da radi kao profesor informatike i računovodstva u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, na Aleksinačkom Rudniku i OŠ „Desanka Maksimović“, u Čokotu.

„Odmah nakon dolaska na radno mesto nastavnika informatike u OŠ „Desanka Maksimović“, u Čokotu je napravio novi školski sajt preko koga se i danas šalju obaveštenja nastavnicima, roditeljima, učenicima i posetiocima stranice. Nakon toga je na predlog direktora Miljana Bojanića napravio sistem za ozvučenje i automatsko zvonjenje kojim se muzika za vreme odmora automatski pušta i na početku časa gasi, ističe Bojanić.

NJegovih ruku delo je i elektronski dnevnik, sistem preko koga su nastavnici mogli da upisuju i zaključuju ocene, roditelji da gledaju ocene od kuće, mogućnost štampanja svedočanstva, automatskog izvođenja statistike za kraj svakog klasifikacionog perioda, štampanje ocena, zajedničko vođenje pedagoške sveske PP službe kako bi stručni saradnici zbog razuđenosti izdvojenih odeljenja mogli u svakom trenutku da vide ko je i šta razgovarao sa kojim detetom. Kako bi se bezbednost učenika povećala napravio je deo ovog sistema koji je javljao roditeljima SMS porukom da im dete nije prisutno u školi odmah nakon početka prvog časa.

U školi učestvuje u razvoju bezbednosne mreže video nadzora i kontrole pristupa i glavna je IT podrška svim kolegama. Nakon uvođenja eDnevnika postaje koordinator.

Nakon dolaska u Medicinsku školu u Nišu, pravi novu internet stranicu i aplikaciju koja u holu škole preko televizora daje informaciju o tome koji je čas ili odmor u toku i koliko je do kraja časa ili odmora. Preko tog portala je moguće slati razne servisne informacije, vreme, datum, raspored zvonjenja. Servis dopunjuje funkcijom elektonskog zvona koje može da zvoni na zvučnicima i na zvonu koje je prikačeno na mrežu od 220 volti. Ovaj projekat je donirao OŠ „Bubanjski Heroji“ u Nišu, i u planu je da ga pokloni još nekilicini škola.

Filip Klain je sve svoje proizvode i inovacije uradio sa ciljem da deci i kolegama omogući što komforniji i bezbedan rad u školi. Sve projekte je uradio bez ikakve nadoknade, a najveći cilj mu je da učenicima omogući što bezbednije školovanje i kolegama olakša posao i učini ga zanimljivijim. U budućnosti ima u planu realizaciju još projekata iz oblasti obrazovanja.

V.P.

Objavljeno: 24. 12. 2020.

Izvor: NARODNE NOVINE, NIŠ – Aktuelno

Autor: V. P.