Изложба у КЦНС: Ритуална инклузија

Самостална изложба “Пренос – ритуална инклузија” новосадске уметнице Марије Јевтић Дајић отворена је у Ликовном салону Културног центра Новог Сада.

Kulturni centar Novog Sada, Marija Jevtić Dajić, Prostor inkluzije, kombinovana tehnika

Самостална изложба “Пренос – ритуална инклузија” новосадске уметнице Марије Јевтић Дајић отворена је у Ликовном салону Културног центра Новог Сада.

Идеја уметнице је била да 2Д слике реинтерпретира у 3Д штампане моделе како би приближила уметност слепим и слабовидим корисницима. Додиром они би могли да схвате о каквој слици се ради, о правцу, рукопису уметника, а на крају и о целој изложби. По речима уметнице, њено истраживање се заснива на класичној лепоти која не показује човека онаквим какав он јесте, већ га приказује као посебни идеал усклађујући оно што је споља са оним што је унутра, али занима је естетика класичне уметности и могућност њеног трансфера у дигитално.

– Перцептивни објекти, или у овом случају асоцијативна 2Д архитектура је такође један од простора који имају значај у мом раду – каже ауторка. – ,,Кућа од пиксела’’ ми је значајно помога да сагледам појам ритуалне инклузије. Наше тело је у простору који се суочава са дискурсима, правилима и законима доминанте наметнуте од стране глобалног умрежавања, а то је наравно – догађај.

Ауторка указује да ови радови представљају и својеврсну критку глобалног умрежавања и тренутних догађаја који су комплекснији од оних што нам представљају, тако да она прави својеврсно склониште ,,кућу од пиксела’’, као приказ ритуалне инклузије. Када је почела да ради своје радове из циклуса ,,Инклузивна уметност’’ на уму јој је било “колико су људи сами и усамљени и да ли смо усамљенији са све већом употребом виртуелне комуникације и која ће то бити цена коју ћемо платити? Да ли ће смеша да нам помогне да наставимо да пливамо или ћемо се ипак удавити у њој…“

Марија Јевтић Дајић је завршила основне и мастер студије сликарства на Академији уметности у Новом Саду, а докторске на Природно техничком факултету у Љубљани под менторством Хелене Габријелчич Томц и на Факултету техничких наука, смер Сценски дизајн, ментор Миа Давид. Сарадник је у настави у Високој техничкој школи струковних студија у Новом Саду. Активно излаже од 2009. Изложба ће моћи да се погледа до 14. јануара.

Н. П.

Objavljeno: 15. 12. 2020.

Izvor: www.dnevnk.rs

Autor: N. P.