Kako dolazi do gubitka sluha

Neuroth, jedna od vodećih evropskih kompanija za slušnu akustiku, 10. decembra u Beogradu u Makenzijevoj 53 otvara savremeni Centar za slušne aparate, savetovanje i testiranje sluha.

Naše uši nas povezuju sa svetom i omogućavaju nam aktivno učestvovanje u životu. Sluh je naše najvažnije čulo i već u 4. mesecu trudnoće nerođeno dete može raspoznavati zvuke. Nagluvost se pre ili kasnije može odraziti na psihičko stanje. Zato je važno slušnu sposobnost što duže održati dobrom. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacie jedna od pet osoba pati od gubitka sluha. Pacijenti u proseku čekaju sedam godina od dijagnoze do zakazivanja kod akustičara. Buka je, nakon starenja, drugi najčešći razlog gubitka sluha.

Razlikujemo gubitak sluha uzrokovan poremećajem u prenosu zvuka i gubitak sluha koji se bazira na poremećaju u detektovanju zvuka.Poremećaj u prenosu zvuka obično je uzorkovan mehanički, na primer ušnim voskom, Najčešći oblik nagluvost je staračka nagluvost, kao i nagluvost uzrokovana bukom.

Nakon 40. godine života slušna sposobnost počinje polako da opada. Kako bi se delovalo protiv gubitka sluha koji polako nastupa, važno je obratiti se na vreme otorinolaringologu od poverenja. Naime, u zavisnosti od uzorka poteškoće, sluh se može zaštiti različitim terapijama ili se sprečiti njegov gubitak – kako bi se i ubuduće moglo slušati i učestvovati u razgovoru. U slučaju dijagnostikovanja gubitka sluha važno je da se na vreme odlučite za nabavku slušnog aparata.

Sluh je stvar poverenja i nešto vrlo lično zbog čega je kod donošenja odluka u vezi sa slušnim aparatom vrlo važno stručno i detaljno savetovanje.

Besplatno testiranje sluha

Neuroth, jedna od vodećih evropskih kompanija za slušnu akustiku, 10. decembra u Beogradu u Makenzijevoj 53 otvara savremeni Centar za slušne aparate, savetovanje i testiranje sluha. U ovom centru građani će moći besplatno da testiraju svoj sluh i da testiraju sve modele slušnih aparata. Radno vreme centra je radnim danom od osam do 18 časova a subotom odosam do 13 časova.

Objavljeno: 3. 12. 2020.

Izvor: DANAS – Dodatak