INOVACIJA U DOMAĆOJ MEDICINI Pametnu rukavicu koja će pomoći slepima razvio srpski naučnik

Nakon tri godine temeljnog istraživanja i predanog rada, Nikola Krstić predstavio je finalnu verziju pametne rukavice…

FOTO: PROMO

Nakon tri godine temeljnog istraživanja i predanog rada, Nikola Krstić predstavio je finalnu verziju pametne rukavice, koja na klik jednog dugmeta ispunjava više od deset različitih funkcija koje pomažu slabovidim ljudima.

Sa 17 godina, kao učenik Srednje elektrotehničke škole Nikola Tesla, momak koji voli tehniku, programiranje i mašta o tome da napravi proizvod kakav još uvek ne postoji, Nikola Krstić počeo je da razvija svoju ideju o predmetu koji će služiti osobama sa oštećenim vidom.

– Bilo mi je najrealnije da svoje zamisli fokusiram na tu grupu ljudi. U svetu postoji više od 50 miliona slepih osoba, dok je kod nas taj broj negde oko 20 hiljada. To je veliki prostor za inovaciju, pogotovo što slepe osobe nemaju priliku da koriste tehnologiju u meri u kojoj bi oni to želeli – opisuje Krstić.

Ukratko, Nikolina ideja imala je veliku perspektivu i rodila se u pravom momentu, idealnom za stratap biznis. A njemu je, kako kaže, bilo najdraže da svoje zamisli realizuje tako da budu korisne, humano.

Razvijao je model pametne rukavice u NTP parku u Beogradu, upisao Računarski fakultet, smer Računarske nauke i strpljivo unapređivao svoj proizvod . Danas, tri godine od kako je rešio da pomogne slepim ljudima, na tržištu postoji ovaj funkcionalni predmet.

– Ogromna je razlika između toga da napraviš jednu maketu koja stoji na polici u stanu i toga da kreiraš nešto što treba proizvesti u nekoliko stotina ili hiljada primeraka. Konkretno, moje inženjersko znanje bilo bi beskorisno bez svega onoga što sam naučio o preduzetništvu, radeći s ljudima iz startap zajednice – rezimira svoj put.

Rukavica je zamišljena tako da pomaže slepima u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

– Ona meri udaljenost u odnosu na predmete i vraća vibrirajuću informaciju. Ako nosite rukavicu i približite se nekom predmetu, ona će sve više vibrirati i obratno. Nešto slično radaru. Tu su i opcije za prepoznavanje novčanica, boja, izgovaranje datuma i vremena… Ukoliko se rukavica uperi u neki lek, ona automatski izgovori ime tog medikamenta – objašnjava on.

Najbitniji proces u čitavom razvoju pametne rukavice za slepe bilo je testiranje proizvoda. Od prototipa, koji je bio napravljen od jednostavne elektronike, do finalnog rešenja, svaki korak trebalo je verifikovati sa slepim ljudima.

– Najpre je trebalo dokazati koncept. To smo uspešno prošli jer su naši korisnici bili oduševljeni i što je najbitnije – spremni da koriste nešto kao što je rukavica – ističe Nikola.

Ovo je jedinstven proizvod na svetskim razmerama, a Nikola je jedinstven mladić čije će se ideje tek čuti i videti.

– Moja glavna ideja je da naši korisnici rukavicu dobiju besplatno. To je ono za šta se sada borimo – zaključuje Nikola.

Kampanja „Inovacije su svet oko nas“ sprovodi se u okviru Programa promocije i popularizacije inovacija i inovacionog preduzetništva za 2020. godinu, koji je pokrenuo Kabinet ministra zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj. Kampanja za cilj ima promociju ovog i sličnih uspeha srpskih inovatora, ali i podsticanje građana da razmišljaju na preduzetnički način i slede svoje ideje, jer sve što vidimo oko nas, nekada je bilo ideja pretvorena u inovaciju.

ANORIS TECHNOLOGY: ПАМЕТНА РУКАВИЦА ЗА СЛЕПЕ

Objavljeno: 14. 10. 2020.

Izvor: www.blic.rs

Autor: P.R.