NEMA NEPREMOSTIVIH PREPREKA: U Vrbasu otvorena izložba Osobe s invaliditetom koje su menjale Srbiju

NA Trgu Nikole Pašića u Vrbasu ove sedmice otvorena je izložba „Osobe s invaliditetom koje su menjale Srbiju“ …

Foto M. Sekulić

NA Trgu Nikole Pašića u Vrbasu ove sedmice otvorena je izložba „Osobe s invaliditetom koje su menjale Srbiju“, čiji je organizator kompanija Color Media Communications, u saradnji s Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

– Na izložbi su fotografijama i tekstom o njihovom životu i uspesima predstavljene osobe koje se suočavaju s večitom stigmom zbog različitosti. Cilj je da se čuje njihov glas i prevaziđu predrasude – rekla je Ivana Rajinac, koordinatorka projekta.

Postavka će gostovati u šest gradova u Srbiji, u kojima će se predstaviti osobe zastupljene na ovoj izložbi. Među ljudima koje nikakva ograničenja nisu obeshrabrila na putu do umetničkog, sportskog, naučnog i poslovnog uspeha našlo se i dvoje Vrbašana – Mara Hornjak i Milan Šolaja.

Mara je od rođenja do šeste godine bila nepokretna zbog rahitisa, a kasnije je izgubila vid. To je nije sprečilo da postiže vrhunske rezultate u atletici, plivanju, kuglanju i šahu. Završila je za masera terapeuta i uključena je u manifestaciju „Vredne ruke slepih žena Srbije“.

Milan, koji je bio golman Rukometnog kluba Vrbas, u 34. godini je ostao nepokretan posle saobraćajne nesreće, a nakon toga je bio uspešni bacač koplja iz invalidskih kolica. Prošle godine je postao evropski šampion i svetski vicešampion u ronjenju na dah.

– Bavim se sportom zbog ličnog uspeha i satisfakcije, ali i da dokažem da nema nepremostivih prepreka i nemogućih dostignuća za ljude koji se bore i rade – rekao je Milan na otvaranju izložbe.

Objavljeno: 8. 10. 2020.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: Z. Rajić