Ђорђевић: Уклонити све препреке за особе са инвалидитетом

Зоран Ђорђевић је са помоћником министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљаном Барошевић 26. септембра присуствовао финалу петог Меморијалног турнира у боћању „Сава Нешић“…

Зоран Ђорђевић је са помоћником министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљаном Барошевић 26. септембра присуствовао финалу петог Меморијалног турнира у боћању „Сава Нешић“, које је одржало Удружење „Победник“, под покровитељством Министарства.

БЕОГРАД: Министарство за рад препознаје значај укључивања особа са инвалидитетом у активности спортско-рекреативног типа, што је добар механизам и за разбијање стереотипа и предрасуда, поручио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Ђорђевић је са помоћником министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљаном Барошевић присуствовао финалу петог Меморијалног турнира у боћању „Сава Нешић“, које је одржало Удружење „Победник“, под покровитељством Министарства.

„Министарство којим руководим препознаје значај укључивања особа са инвалидитетом у активности које су по свом карактеру спортско-рекреативног типа, те је подржало реализацију Пројеката “Верујем, постојим, побеђујем“ Удружења “Победник“ у оквиру којег је одржан турнир“, објаснио је Ђорђевић, преноси министарство у саопштењу.

Према речима министра, активација и промоција су добар механизам за разбијање стереотипа и предрасуда, те ће Министарство наставити да реагује правовремено на различите изазове до достизања пуне социјалне партиципације.

„Наш заједнички задатак је да уклонимо препреке како би особе са инвалидитетом дале пун допринос заједници чији су равноправни чланови стварањем бољих услова за живот и рад“, поручио је министар.

Како наводи, ресорно министарство у сарадњи са Националном организацијом особа са инвалидитетом Србије у јануару месецу покренуло је кампању „Србија без баријера“ која је осмишљена како би се појединачне активности које се реализују ради унапређења положаја особа са инвалидитетом одвијале под заједничким слоганом и са препознатљивим визуелним идентитетом, као што су постављање рампи на објектима јавне намене, изградња инклузивних игралишта за децу са инвалидитетом, реконструкција и опремање објеката за особе са инвалидитетом, обележавање значајних датума инвалидског покрета.

„У оквиру кампање коју реализујемо издвојили смо средства за адаптацију и опремање просторија удружења “Победник“ чиме смо побољшали просторно-техничке услове за рад и боравак чланова овог удружења“ истакао је Ђорђевић.

Удружење „Победник“ има вишегодишњу традицију у организовању манифестација и спортских активности као што су камп на Авали, игре без граница, такмичење у стоном тенису, турнир у боћању, такимичење у спортском риболову и друго.

Мисија удружења је да реализацијом инклузивних манифестација и спортских активности такмичарског и рекреативног карактера особама са инвалидитетом омогући да изразе своје потребе и потенцијале и на овај начин их укључи у друштвени живот.

Objavljeno: 26. 9. 2020.

Izvor: Tanjug

Izvor: www.dnevnik.rs