Zaštitnik pokrenuo kontrolu pravilnosti rada ministarstva zbog neisplaćenih zarada u „Kosmosu“

Zaštitnik građana pokrenuo je u ponedeljak postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada…

Zaštitnik građana pokrenuo je u ponedeljak postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja povodom informacije da se od novembra 2018, zaposlenima u preduzeću „Кosmos“ doo, koji su u najvećem broju osobe sa invaliditetom, ne isplaćuju zarade, saopštila je danas kancelarija Zaštitnika građana.

„Preduzeće „Кosmos“, koje zapošljava 39 osoba, od čega 27 osoba sa invaliditetom, je privredni subjekt za zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom. Ovo preduzeće nalazi se u procesu realizacije Unapred pripremljenog plana reorganizacije, nakon čijeg donošenja je obustavljen prethodno pokrenuti stečajni postupak, a Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je ovom preduzeću u dva navrata prenosilo sredstva za subvencije zarada za zaposlene osobe sa invaliditetom“, navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu da je reč o privrednom subjektu koji aktivno zapošljava i koje je aktivno u poslovanju (nije u stečaju), te da su iz budžeta prenošena sredstva ovom preduzeću za subvencije zarada za zaposlene osobe sa invaliditetom, a da prema informacijama kojima raspolaže Zaštitnik građana zarade zaposlenima nisu isplaćene od 2018. godine pa na dalje, Zaštitnik građana zatražio je od Ministarstva informacije o svim činjenicama i okolnostima ovog slučaja.

Ministarstvo je u obavezi da Zaštitniku građana dostavi sve informacije u roku od 15 dana, navodi se u saopštenju.

Objavljeno: 21. 1. 2020.

Izvor: Beta

Izvor: www.danas.rs

O tome i na:

-NAJSTARIJE ŠTAMPARSKO PREDUZEĆE PRED STEČAJEM: Čak 27 osoba sa invaliditetom ostaće na ulici -www.kurir.rs

Ombudsman traži odgovore o isplati zarada u preduzeću Kosmos – www.rtv.rs