Одржана друга инклузивна регата „Тиса нас спаја”

Друга инклузивна регата на Тиси за особе са инвалидитетом под називом “Тиса нас спаја”…

Фото: pixabay.com

ЗРЕЊАНИН: Друга инклузивна регата на Тиси за особе са инвалидитетом под називом “Тиса нас спаја”, у организацији Удружења параплегичара Баната из Зрењанина и уз подршку Града Зрењанина, одржана је у недељу, а догађају су присуствовали чланови бројних удружења из многих градова из Србије, Босне и Херцеговине и Словеније, као и представници Града Зрењанина – заменик градоначелника Саша Сантовац и помоћници градоначелника Душко Радишић и Симо Салапура.

Регата је кренула од излетишта код Арадца – жабаљског моста, узводно до Бабатова, и назад, у дужини од неких 15 километара. Дружење је настављено на излетишту Тиса, а у програму су учествовала деца из фолклорног ансамбла “Моја Соса”.

Радишић је пред почетак регате изјавио да се дружења са особама са инвалидитетом настављају и на овој регати, другој по реду.

– Као што већ знате, дружимо се и на бројним спортским манифестацијама и увек нешто ново сазнамо од њих, а то су на првом месту њихове потребе, жеље да препреке не постоје. Тако смо приликом припреме ове регате разговарали и договорили да упутимо апел суграђанима да не заузимају паркинг места која су предвиђена за инвалиде, а град ће пооштрити понашање према несавесним грађанима. Обавеза је Града Зрењанина да помогнемо овим људима, а истовремено то јесте и наша жеља, да решимо њихове проблеме, а то су нова паркинг места, боља приступачност, не само у граду, већ ево и овде на реци Тиси, а ускоро и на нашем Бегеју – изјавио је Радишић.

Ненад Крбавац, председник Удружења параплегичара Баната изразио је задовољство што се позиву за учешће у регати одазвао велики број чланова удружења не само из Зрењанина, као и суграђана, чланова других организација, али и стручних служби, припадника војске, полиције, спасиоца.

– Регата је инклузивна, окупља и људе са и без инвалидитета, стварајући услове да и једни и други заједно плове Тисом. Река, овакво окружење и велики број особа са инвалидитетом на једном месту заиста је необично и ново на нашим просторима а и указује на то да, уколико бисмо прилагодили ово окружење, људи са инвалидидтетом разних категорија, било би више и то би утицало на њихову социјализацију и квалитетнији живот – рекао је Крбавац.

Председник удружења параплегичара и квадриплегичара из Опова, са седиштем у Баранди, Сава Лазин казао је да је регата велики подстицај све њих, али и за локалне самоуправе које подржавају овакве и сличне активности.

– Ми се по начину кретања разликујемо од других, али, потребе су нам исте. Тражимо услове за приступ реци, желимо да изађемо на воду, да будемо део природе, али, мали је број приступа. Ови људи који су нам данас помогли дали су део себе и уложили пожртвовање да нам омогуће прилаз води. Надамо се да ћемо заједничким снагама и радом убедити локалну самоуправу да нам направи прилаз и обезбеди укрцавање и искрцавање на реку – казао је Лазин и захвалио домаћинима и свима који су учествовали у регати.    

В. Х.

Objavljeno: 10. 09. 2019.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: V. H.

O tome i na:

Inkluzivna regata „Tisa nas spaja“ okupila više od stotinu ljudi (VIDEO) – www.ilovezrenjanin.com