Osobe sa invaliditetom do posla u kikindskoj biblioteci

Kikindskoj biblioteci „Jovan Popović“, tokom poslova rekonstrukcije zdanja, ali i nakon toga, nedostajao je određeni broj ljudi, koji bi se bavili arhivističkom delatnošću.

RTV

KIKINDA – Kikindskoj biblioteci „Jovan Popović“, tokom poslova rekonstrukcije zdanja, ali i nakon toga, nedostajao je određeni broj ljudi, koji bi se bavili arhivističkom delatnošću. Tim povodom, obratili su se Nacionalnoj službi za zapošljavanje, koja je preko programa javnih radova, angažovala tri osobe sa invaliditetom. Ova praksa dobro se pokazala, kako za samu biblioteku, tako i za angažovane radnike, kojima mnogo znači ovakav vid podrške.

Nakon više godina rada na lokalnoj radio stanici, Kikinđanin Bojan Jović tri godine bio je bez posla. Od početka jula, preko programa javnih radova za angažovanje osoba sa invaliditetom Nacionalne službe za zapošljavanje, zaposlen je u kikindskoj Narodnoj biblioteci „Jovan Popović“.

Budući da mu je svet pisane reči oduvek bio blizak, rad u najstarijoj kikindskoj ustanovi kulture za njega predstavlja spoj lepog i korisnog.

„Ovaj posao koji obavljam mi puno znači, jer imam mogućnost da naučim neke nove stvari. Inače, celog života sam vezan za knjigu, pa mi samim tim sve ovo jako prija“, kaže Jović.

Preko programa javnih radova, kikindska biblioteke angažovala je još dve osobe, koje rade u ograncima u selima Mokrin i Bašaid. Svi oni pokazali su se kao izuzetno odgovorni i vredni radnici.

„Kad dobiju posao, oni stvarno pokušavaju da budu potpuno pedantni, da sve urade kako treba. Nikada nije problem i ako im neki posao ostane, da ostanu duže od predviđenog radnog vremena. To se ne dešava stalno, ali to govori o tome kakav odnos prema poslu imaju“, rekla je Radmila Perović, direktorica Narodne biblioteke „Jovan Popović“ u Kikindi.

Angažovanje na poslovima javnih radova traje četiri meseca. Naknada za njihov mesečni rad iznosi 22 hiljade dinara, a trenutno zaposleni nadaju se da će se pronaći rešenje da i dalje ostanu na svojim radnim mestima.

„Nadam se da, kada istekne ugovor, da će se opet stvoriti uslovi da može da se ugovor produži, da ostanem još ovde. Ovo je nešto što meni lično vrlo prija“, kaže Jović.

Podsećamo, kikindska filijala Nacionalne službe za zapošljavanje, u saradnji sa Gradom Kikindom, raspisala je 23. maja Javni konkurs za organizovanje sprovođenja javnih radova, na kojima se angažuju osobe sa invaliditetom. U okviru ovog programa, u Kikindi je angažovano 25 osoba.

Oblast sporovođenja javnih radova u kikindskoj biblioteci je kultura, a vrednost programa u ovoj ustanovi iznosi nešto više od 447.000 dinara.

Objavljeno: 23. 08. 2019.

Izvor: www.rtv.rs

Autor: Lidija Vučković