Јавни радови за особе с инвалидитетом у новобечејској општини

На територији општине Нови Бечеј у току су четири јавна рада за особе са инвалидитетом…

Фото: Дневник/Радивој Хаџић

НОВИ БЕЧЕЈ: На територији општине Нови Бечеј у току су четири јавна рада за особе са инвалидитетом, која се реализују по републичком јавном позиву Националне службе за запошљавање.

Током четири месеца, у периоду од јуна до септембра, ангажовани су на одржавању јавне инфраструктуре и уређењу околине.

– Запослење и редовни приходи важни су за особе са инвалидитетом као припаднике једне од рањивих група на тржишту рада, а у свакој локалној заједници у којој се одвијају јавни радови сензибилише се јавност о потреби њиховог радног ангажовања – каже за „Дневник“ саветница за планирање каријере у зрењанинској филијали Националне службе за запошљавање Александра Штрбац.

„Уређењем дворишта до осмеха корисника“ назив је јавног рада који се одвија у Дому за одрасла лица „Свети Василије Острошки – Чудотворац“, који је и извођач овог посла. Ангажоване су три особе на Одељењу психијатрије и у Новом дому, који функционишу у оквиру ове установе. Како каже и сам назив пројекта, радници уређују зелене површине и дворишта, одржавају баште, а у пластеницима узгајају поврће које се користи за исхрану корисника дома.

– Све ове активности у летњем периоду нужне су за нормално функционисање установе. Ангажовањем додатне радне снаге унапређују се услови живота корисника и доприноси побољшању квалитета услуге – објашњава координаторка у Дому за одрасла лица „Свети Василије Острошки – Чудотворац“ Марија Цуцин.

Центар за социјални рад у Новом Бечеју је извођач јавног рада под називом „Одржавање и обнављање јавне инфраструктуре у насељеним местима Нови Бечеј и Кумане“, у који су укључене три особе. Захваљујући овом пројекту, уређују се центар села, спортски терени и мобилијар у парку у Куману, као и спортски терени, дечија игралишта, Омладински дом и аутобуска стајалишта у Новом Бечеју. У Центру за социјални рад истичу да је ово пети јавни рад чији је извођач ова установа, а да је мотивација за креирање оваквих пројеката допринос заједници и стварање могућности за запошљавање особа са инвалидитетом.

– Другачије је када човек ради. Знамо да ћемо добити плату, и то пружа неку сигурност. Било би боље да је овај посао на дуже и да је за стално, али значе и ова примања. Пратим огласе за посао и све понуде, а ово ми је трећа година да радим на јавним радовима – истиче један од ангажованих радника Миљан Јуанин.

На четири локације у Новом Милошеву обављају се радови на одржавању и обнављању животне средине. Подносилац и извођач јавног рада је Месна заједница Ново Милошево. Уређују се центар села, јавне површине око установа и објеката културе, санирају се дивље депоније, обавља одмуљавање и чишћење пропуста атмосферске каналске мреже. Ангажоване су три особе са инвалидитетом, које су и раније учествовале на јавним радовима и које су се показале као вредни радници.

А потреба да се интензивно чува и штити животна средина у приобаљу Тисе мотивисала је Удружење грађана „Омладински клуб“ из Новог Бечеја да креира пројекат за јавни рад. На овом јавном раду су ангажоване четири особе са инвалидитетом које уклањају смеће са зелених површина, паркова и дуж обале реке Тисе и пристаништа, косе траву и уређују приобаље у делу градске плаже у Новом Бечеју.

На подручју централног Баната, иначе, по републичком јавном позиву се реализује 16 јавних радова. Од тога, незапослене особе са инвалидитетом укључене су у десет јавних радова, а активности на шест пројеката обављају остали незапослени. Укупно су укључена 64 лица са евиденције незапослених Филијале за запошљавање Зрењанин.

___________________________

На јавном раду Омладинског клуба ангажоване су четири особе са инвалидитетом, које уклањају смеће са зелених површина, паркова и дуж обале  Тисе и пристаништа, косе траву и уређују приобаље у делу градске плаже

___________________________

Ж. Балабан

Objavljeno: 20. 08. 2019.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: Ž. Balaban