Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet: Frida Kalo pokazala je da hendikep nije prepreka za stvaranje i ostvarenje

U Muzeju savremene umetnosti sportisti i umetnici iz Srbije ukazali su na prepreke koji sami ruše, dok su umetnici dočarali one sa kojima se nosila čuvena slikarka.

Foto: Promo

U Muzeju savremene umetnosti sportisti i umetnici iz Srbije ukazali su na prepreke koji sami ruše, dok su umetnici dočarali one sa kojima se nosila čuvena slikarka.

Tribina „Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet“, održana u utorak u Muzeju savremene umetnosti, kroz priču o liku i delu meksičke slikarke Fride Kalo, čuvene umetnice koja je život provela u bolovima, poslala je poruku da hendikep ne mora da bude prepreka za stvaranje i ostvarenje.

O Fridi Kalo govorili su i Njegova ekselencija ambasador Meksika u Srbiji Marko Antonio Garsija Blanko, Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije, Katarina Orlandić, doktorand na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, Dobrila Stojnić, filmska i pozorišna glumica i Petar Milenković, pauerlifter, prvak Evrope i predstavnik platforme “Šampioni svaki dan”.

Na tribini je svoj portret Fride predstavio i Gruja Staničkov, kom je u ranom detinjstvu postavljena dijagnoza pervazivni razvojni poremećaj sa elementima autizma.

– Ova tribina posvećena je Fridi Kalo, meksičkoj slikarki i kultnoj ličnosti poslednjih decenija 20. veka. U najtežim trenucima svog života je pronalazila načine da ustane i da neprekidno zadivljuje sve oko sebe – rekla je Suzana Paunović, svečano otvarajući petu po redu tribinu u okviru projekta “Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet”.

O Fridi Kalo govore njeni autoportreti. Na svih 55 opisan je fizički i psihički bol koji proživljava, navela je Paunović.

Frida Kalo Foto: Profimedia/Corbis

 Frida je opstala zahvaljući volji i savladavanju svih prepreka. Znala je da je smisao života održavanje života samog. Bila je i ostaće legenda i ikona ženskog otpora. Cilj ovih tribina je pružanje podrške osobama sa invaliditetom, motivisanje i pozivanje na primere životnih priča ličnosti, koje su uprkos ozbiljnim invaliditetima pronašle radost i snagu da istraju u svojim naumima – istakla je Paunović, dodajući da bi volela da sledeće godine imamo jednu izložbu o uspešnim ljudima sa invaliditetom iz Srbije koji su menjali svet.

U okviru projekta “Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet”, pored izložbe koja će gostovati u šest gradova širom Srbije, organizovana je serija tribina posvećena osobama koje su uvrštene u projekat. Projekat je realizovala kompanija „Color Media Communications“ u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vladinom kancelarijom za ljudska i manjinska prava i ambasadama stranih država u Beogradu, kako bi tokom ove godine predstavila priče o slavnim osobama sa invaliditetom iz celog sveta.

Video: Rođen je bez obe ruke, sada je frizer ka kome mušterije masovno hrle – www.telegraf.rs

Objavljeno: 12. 06. 2019.0

Izvor: www.telegraf.rs

U MSU o Fridi Kalo kao inspiraciji za osobe s invaliditetom – www.indeksonline.rs