Fotografija kao borba i potraga za lepotom

Da invaliditet nije prepreka i da svi imamo ista prava, potvrdila je i prva samostalna izložba Aleksandra Avramovića, kojom je autor pokazao kako nedostatak pretvoriti u prednost i doprinos kulturnoj sceni grada.

Aleksandar Avramović u Paviljonu "Knjaz Miloš"(Foto V. Proković)

Da invaliditet nije prepreka i da svi imamo ista prava, potvrdila je i prva samostalna izložba Aleksandra Avramovića, kojom je autor pokazao kako nedostatak pretvoriti u prednost i doprinos kulturnoj sceni grada.

Aranđelovac – Prva samostalna izložba umetničke fotografije Aleksandra Avramovića otvorena je u najlepšem gradskom objektu, Paviljonu „Knjaz Miloš” u parku Bukovičke Banje. Autor je izložio dvadeset pet svojih najboljih fotografija na kojima su zabeleženi prepoznatljivi gradski pejzaži tokom svih godišnjih doba. Međutim, ovaj događaj nije samo još jedna izložba u nizu. Poseban je i značajan jer se njime otišlo korak dalje i pokazalo da osobe sa invaliditetom mogu da budu mnogo vidljivije u kulturnom životu grada.

Aleksandar Avramović rođen je 7. marta 1990. godine sa celebralnom paralizom. Nije mogao da hoda, ali je, zahvaljujući terapijama, ipak počeo sam da se kreće. Završio je društveno-jezički smer aranđelovačke gimnazije. Od malih nogu je bio zainteresovan za tehnologiju, mobilne telefone i računare, pa je fotografija došla kao nešto logično. Ozbiljnije je počeo da fotografiše 2016. godine i inspiraciju nalazi u prirodi. Za njega je izlazak i zalazak sunca nešto najlepše, mada i kiša i sneg imaju svoje čari.

Izložbu je dugo planirao i posle dve godine je najzad došlo i do realizacije, kaže autor. Na ulazu u popularnu Bivetu brojna i zainteresovana publika mogla je da se posluži jabukama na kojima je bila ceduljica sa inicijalom autora i sloganom izložbe: „Okreni se, pokreni se!” „Ova poruka je, pre svega, upućena osobama sa invaliditetom. One najradije sede između četiri zida koji im pružaju lažnu sigurnost. Istina je da im se u tom prostoru neće ništa loše desiti. Neće pasti, niko ih neće uvrediti i niko im se neće nasmejati, ali to nije rešenje”, tvrdi Avramović, koji savetuje da svako, ma kakav invaliditet imao, treba da izađe u prirodu, jer se u njoj nalazi odgovor na sve nedoumice.

„Ovom izložbom želeo sam da ukažem da je priroda lek i da se ne treba obazirati na one koji se smeju nedostacima drugih. Ne treba imati kompleks manje vrednosti i ne treba se zatvarati u sebe. Moja borba za ravnopravnost sa ostatkom sveta, počela je posle doživljenih neprijatnosti i vređanja. Svako treba da se ohrabri i oproba u nečemu što voli. Zato ja poručujem svima, bez obzira na težinu invalidnosti – izađite i pokrenite se, jer je mene fotografija pokrenula i okrenula. Moja izložba je moj doprinos u obogaćivanju kulturne ponude grada, ali i dokaz da i naš rad može da bude prihvaćen od svih”, objašnjava Avramović, koji nije mogao da sakrije radost zbog velikog interesovanja publike. S druge strane, posetioci su pohvalili kreativnost i rad mladog fotografa, čija će izložba trajati mesec dana.

Vidljivost ovakvih stvaralaca je važna, kako za društvenu sredinu tako i za same autore i njihov socijalni život. Pored toga što kulturna ponuda grada bude uvek obogaćena, umetničko delo ne poznaje ograničenja ni fizičke nedostatke.

Objavljeno: 21. 05. 2019.

Izvor: www.politika.rs

Autor: Vesna Proković