НИШКИ КОШАРКАШИ У КОЛИЦИМА ТРЕНИРАЛИ ПОД БУДНИМ ОКОМ БИВШИХ РЕПРЕЗЕНТАТИВАЦА

Кошарка у колицима нема традицију у Нишу. С друге стране, људи из ККК „Наис“ чине све да се стручни кадар и играчи континуирано едукују. Пре неколико седмица је била посета проф. др Кестутиса Скучаса, бившег репрезентативца Литваније и члана стручног штаба те земље.

Прошлог петка, чини се, никада није била пунија мала сала хале „Чаир“. Играчи и тренери Клуба кошарке у колицима „Наис“ (ККК „Наис“) и студенти Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу (ФСФВ) заинтересовани за кошарку у колицима марљиво вежбали и учили нове тајне овог спорта.

Наиме, бивши репрезентативци Србије, Микица Будимировић, Борис Цвјетковић и Никола Като су поделили своје знање и искуство на тренингу ККК „Наис“. Подршку дали студенти ФСФВ који подржавају тренажни рад кошаркаша у колицима, чак и као играчи. Играчи и студенти су се упознали са новим тајнама кошарке у колицима, били су задовољни оним што су у два сата дугом јавном тренингу чули и видели.

 „Некада сам наше данашње госте гледао како на теренима показују своје мајсторство, а сада смо имали прилику да део тога поделе са нама. Захвалан сам им за сваки савет, вежбу, сугестију и усмерење. Значило нам је пуно.“ – рекао је капитен и најбољи играч ККК „Наис“, Братислав Костић.

Микица Будимировић (1974), дуги низ година је био репрезентативац Србије, а наступао је и на неколико европских првенстава. Наступао је за ККК „Сингидунум“ из Београда и ККК „Бијељина“ из Бијељине. Био је председник Савеза кошаркаша у колицима Србије до краја 2017. године. Иницирао је више промоција кошарке у колицима у Нишу, Последња коју је иницирао, одржана је између полуфиналних утакмице Купа Радивоја Кораћа фебруара 2017. године била је успешна, јер је резултирала оснивањем клуба у Нишу. 

„Презадовољан сам чињеницом да се кошарка у колицима „примила“ у Нишу. Ниш је привредни и академски центар овог дела државе. Наравно, кључан чинилац развоја кошарке у Нишу је ФСФВ.Овакву масовност на тренингу, потпомогнуто студентима поменутог факултета нисам нигде видео. Клуб са таквим потенцијалном у квалитету и броју играча, посвећеношћу тренингу, подршком поменутог факултета и СЦ „Чаир“, са претпостављеном подршком локалне самоуправе и друштвено одговорних чинилаца, даже резултат.“ – рекао је Микица Будимировић.

Борис Цвјетковић (1974), још увек активни играч, био је дугогодишњи репрезентативац Србије и наступао је на неколико европских првенстава. Оснивач је и донедавно председник ККК „Бијељина“, а играо је за ККК „Беофеникс“ ККК „Дунав“ из Београда, ККК „Банат“ из Зрењанина, КИК „Змај“ из Градачца и ККК „Војводина“ из Новог Сада. Иницирао је донацију ККК „Бијељина“ у виду кошаркашких колица за потребе тренинга ККК „Наис“ из Ниша и практичне наставе ФСФВ.

“ Ниш сматрам својим другим градом, јер сам дуго времена провео у њему током рехабилитације после рањавања. Сви ми у кошарци у колицима смо једна велика породица. Старији подржавају млађе, а искусни неискусне. ККК „Бијељина“ је донирала једна од својих колица са циљем да се у Нишу развије кошарка у колицима. Играће се добра кошарка у колицима у Ниши.“ – рекао је Борис Цвјетковић.

Никола Като (1970) је започео тренирање кошарке у колицима у ККК „Банат“ из Зрењанина, а играо је и за ККК „УПЧ“ из Чачка. Оснивач је ККК „Тигар“ из Параћина. Био је репрезентативац наше земље у кошарци у колицима. ККК „Тигар“ је, као и ККК „Бијељина“  донатор једних колица за ККК „Наис“.

„Нама из Параћина, најближи клуб кошарке у колицима је клуб у Нишу, па је логично да се комшије помажу.Донација колица је била нормалан гест. Ништа лепште него да се се та колица користе неколико пута седмично. Са данашњег тренинга, највећа импресија је масовност, а то је захваљујући студентима, младим људима који мењају свет. То су људи који ће развити овај спорт широм Србије.“ – рекао је Никола Като.

Izvor: marko.aleksandrovic@gmail.com