Почела реконструкција школе у Банатском Аранђелову

Започети су радови на реконструкцији зграде Основне школе „Јован Јовановић Змај“ у Банатском Аранђелову.

Фото: Зграда Основне школе најзад дочекала мајсторе фото: М. Митровић

БАНАТСКО АРАНЂЕЛОВО: Започети су радови на реконструкцији зграде Основне школе „Јован Јовановић Змај“ у Банатском Аранђелову.

Канцеларија за управљање јавним улагањима Владе Србије је за овај пројекат одобрила преко 50 милиона динара, а извођач радова ДОО „Орнамент – инвестинжењеринг“ из Београда требало би да послове заврши за 90 дана, тако да ће ђаци из Банатског Аранђелова следећу школску годину започети у потпуно обновљеном објекту.

Председник општине Нови Кнежевац др Радован Уверић изјавио је да су по доласку СНС-а на власт 2016. године, све школе затекли у веома лошем стању, те да су донели одлуку да ће до краја мандата учинити све да се образовне установе подигну на највећи могући ниво.

– Заједно са Канцеларијом за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије и Владом Србије, 2017. године смо ушли у израду пројектно техничке документације за реконструкцију објеката ОШ „Јован Јовановић Змај“ у Банатском Аранђелову и Новом Кнежевцу, пошто ниједан пројекат за реконструкцију није био завршен – каже Уверић, напомињући да у овој општини никада није урађена реконструкција на тако високом нивоу, као што је предвиђено за ову школу.

Зграда школе у Банатском Аранђелову је под заштитом, али дуго није улагано па је школа имала бројне проблеме. Школа ће бити у потпуности обновљена од темеља до крова. Биће замењени подови, столарија, обновљени санитарни чворови, замењене електричне инсталације, реконстрисана фасада и кровна конструкција, извршени молерско фарбарски радови, а зграда ће имати посебну рампу и лифт за инвалидна лица.

Народни посланик Радован Јанчић додаје да пројекат садржи комплетну санацију зграде и да су радови усклађени са захтевима Завода за заштиту споменика културе из Суботице, пошто је део фасаде школе у Банатском Аранђелову под високим степеном заштите и од посебног је значаја као архитектонска баштина.

Директорка школе Светлана Тамаши Јевтић је нагласила да је реконструкција велики чин за школу. Највећи проблем објекта у Банатском Аранђелову јесу подземне воде, које су плавиле подрум, влажиле архиву и библиотеку. Пропале су електроинсталације, као и столарија, а није било адекватно ни грејање.

– Школу похађа 132 ученика, у 15 одељења, на српском и мађарском језику, док смо део објекта уступили Предшколској установи „Срећно дете“. Због радова смо преместили ученике у централни објекат у Нови Кнежевац, а захваљујући локалној самоуправи за ученике је обезбеђен превоз. Од септембра ће, у новој школској години, овдашњи ђаци наставу похађати у много бољим условима – наглашава Светлана Тамаши Јевтић.

Најављено је да ће наредних дана бити завршена пројектно техничка докуменатција за улагање у реконструкцију централне школе у Новом Кнежевцу, која је саграђена 1974. године. Радови би требало ускоро да почну, а вредност улагања је три пута већа него у зграду у Банатском Аранђелову. Тако ће Влада Републике Србије у обнову објеката образовних установа у Општини Нови Кнежевац издвојити више од два милиона евра.

Начелник Севернобанатског управног округа Никола Лукач изражава задовољство што се заједничким напорима локалне, покрајинске и републичке власти улаже у обнову.

– Оно што је Влада Србије, у сарадњи са  Канцеларијом за управљање јавним улагањима, зацртала пре неколико година да се све школе, вртићи, домови здравља и болнице реконструишу, реализујемо у овом случају у Банатском Аранђелову. Добијамо још једну прелепу школу, реконструисану  од темеља до крова. Синергијиом свих нивоа власти имаћемо још једну школу у нашем округу, са комплетно новим изгледом. Нећемо се овде зауставити, него идемо даље, да се реконструишу све школе на територији Србије – рекао је Никола Лукач.

М. Митровић

Objavljeno: 08. 05. 2019.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: M. Mitrović