ЈГСП уместо осам нових аутобуса купује 21

Новосађани би до краја године требало да се, уместо у осам нових миди-аутобуса (средње величине) с погоном на компримовани природан гас (ЦНГ), односно метан, возе у 21.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Новосађани би до краја године требало да се, уместо у осам нових миди-аутобуса (средње величине) с погоном на компримовани природан гас (ЦНГ), односно метан, возе у 21.

Наиме, Јавно градско саобраћајно предузеће „Нови Сад” је, након завршеног тендера за осам таквих аутобуса, расписало нову јавну набавку, која је отворена до 10. маја у 11 часова, путем које траже најнижу понуду за куповину још 13 нових соло нископодних аутобуса за градски саобраћај с уграђеним моторима с погоном на ЦНГ.

По њиховом захтеву, нови аутобуси треба да имају минимум 30 места за седење, односно минимум 28 путничких, једно за смештај колица за особе с инвалидитетом и једно возачко место. Ту треба да буде укључен и „једноипосед” – место за мајку и дете у предњем делу аутобуса. Аутобуси треба да буду таквог капацитета да могу да приме до 90 путника. Интересантно је да се захтева да возила имају уграђен WiFi бежични интернет уз могућност повезивања на мрежу за најмање 30 путника истовремено. Такође и да буду опремљени видео-надзором, који би непрекидно снимао унутрашњост возила и комплетног простора за возаче и њихова лица, путничког дела простора и део око свих врата, простор испред возила, те улаз и излаз. Осим тога, требало би да снимају и звук у простору возачке кабине.

Иначе, ЈГСП је од Града добио додатних 350 милиона динара за набавку нових аутобуса, а то је одлучено на недавној седници Скупштине града. Због тога се и програм њиховог пословања мења па ће, уместо планираних 100 милиона, од Града добити чак 450 милиона динара за капиталне субвенције за текућу годину, односно за обнову возног парка у овом случају. Укупна вредност планиране набавке 13 соло аутобуса с погоном на ЦНГ је око 356 милиона, те ће, осим новца из градске касе, он бити издвојен и из буџета предузећа, које ће у куповину уложити око 5,6 милиона динара.

Та инвестиција је оцењена као „крајње оправдана”, будући да је просечна старост возног парка ЈГСП већа од 13 година, а каросерија више од девет. Осим тога, куповином нових аутобуса утицало би се на заштиту животне средине, побољшање безбедности у саобраћају и комфорнији превоз путника у савременијим аутобусима, климатизованим и конструктивно прилагођеним за превоз свих категорија путника, уз задовољавање потреба особа с инвалидитетом и мајки с децом.

Подсетимо, у новембру прошле године градски превозник је одустао од куповине пет нових соло нископодних аутобуса на дизел-гориво због приватизације акционарског друштва „Икарбус” од којег је требало да их добије. Тада је одлучено да предузеће, уместо за ту инвестицију, новац уложи у отплату седам нископодних „Икарбусових” возила на дизел-гориво купљених на лизинг 2016. године, у којима се грађани возе од марта 2018. Град је за откуп и исплату у целости издвојио 100 милиона динара, а предузеће додатна 4,2 милиона.

Стара возила

Градски превозник има 196 аутобуса старијих од десет година, од којих чак 72 има „радни стаж” дужи од 20 година, што, како је оцењено, има директан утицај на смањење квалитета услуге превоза, како у градском саобраћају, тако и у приградском.

Иначе, возни парк ЈГСП-а тренутно броји 267 возила. Међу њима је 191 соло аутобус, 71 зглобни и пет мини-бусева. Градоначелник Милош Вучевић је најавио да ће у ребалансу буџета бити увршћена набавка још 37 аутобуса. То је наведено и на сајту ЈГСП-а, где је објављено обавештење о набавци 20 зглобних нископодних аутобуса и 17 соло на природни гас, а тај тендер би требало да буде објављен у јуну-јулу ове године. Вучевић је рекао да се 2020. године планира набавка чак 50 аутобуса на гас, водећи рачуна о безбеднијем, квалитетнијем и удобнијем превозу. Тиме би се, каже градоначелник, у наредне две године обновило 50 одсто возног парка ЈГСП-а.

В. Бијелић

Objavljeno: 05. 04. 2019.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: V. Bijelić