Слепи студент Демир Ајвази не допушта да му предрасуде креирају живот

Када се за некога чује да је слеп, у већини случајева људи помисле на особу која се повукла у себе и препустила судбини, али стварност уме и да изненади.

Фото: Демир Ајвази

Када се за некога чује да је слеп, у већини случајева људи помисле на особу која се повукла у себе и препустила судбини, али стварност уме и да изненади.

Одличан пример неког ко се бори за своје циљеве и остварење својих снова је слепи студент енглеског језика Демир Ајвази, који не дозвољава да му предрасуде креирају живот. Тај ведри младић остао је без вида још као беба, али није дозволио да га то на било који начин спута.

Након завршене Основне школе „Милан Петровић“, Демир је уписао Гимназију „Лаза Костић“ – Општи  смер, а касније се определио за студије енглеског језика на Филозофском факултету у Новом Саду. Како сам наводи, у почетку је постојала одређена доза треме и страха, али је све то нестало када је увидео колико су тамо људи фантастични и вољни да ми у потпуности прилагоде књиге да би могао да их чита на рачунару и паметном телефону уз помоћ читача екрана. Као особа с оштећењем вида, истиче да  да му је напредак у технологији много помогао.

– Технологија ми је омогућила да се за мене чује, што је у мом случају веома важно, будући да се бавим продајом и поправком телефона и сервисирањем рачунара – наводи Демир Ајвази. – Тако сада успевам да се оглашавам на сајтовима и на тај начин радим.

Како каже, многобројним муштеријама његово слепило не представља проблем. Посла увек има, чак је и за време нашег разговора морао да одради ситну поправку на телефону. Осим свих обавеза, Демир се бави и превођењем. Преводи све, али највише воли да преводи текстове које се тичу технологије, будући да се у то највише разуме. Недавно је превео на српски апликацију за ајфон кеш ридер, која служи за чување новца и која за само неколико секунди распознаје све валуте, између осталих и динар. Указује на то да је за особе попут њега веома корисна апликација бе мy еyес доступна за Ајфон и андроид, уз помоћ које могу да се пријаве и путем видео-позива помогну слепима код распознавања објеката.

Након завршених студија Демир Ајвази, који зрачи позитивном енергијом, планира да отвори агенцију за превођење.

Милица Ћирић   

Objavljeno: 27. 03. 2019.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: Milica Ćirić