Ljubav ne broji hromozome

Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom obeležava se 21. marta. Na taj dan širom sveta organizuju se šetnje u šarenim čarapama.

Drugačiji, a isti / foto: thinkstock

Subotički dom „Kolevka“ organizovao je manifestaciju „Ljubav ne broji hromozome“ povodom Svetskog dana osoba sa Daunovim sindromom. U programu su učestvovala i deca više osnovnih i srednjih škola, a na modnoj reviji predstavljene su, između ostalog, i haljine Ruže Hrnjak, čiji sin Boris ima Daunov sindrom, a postao je poznat kao slikar. B. V.

Objavljeno: 22. 03. 2019.

Izvor: BLIC – Drušštvo

Autor: B. V.

-VOLONTERI CRVENOG KRSTA PROKUPLJE

Obeležili Svetski dan osoba sa Dunovim sindromom

Prokuplje (Beta) – Volonteri Crvenog krsta Prokuplje posetili su povodom
Svetskog dana osoba sa Dunovim sindromom, 21. marta, Osnovnu školu „Sveti Sava“ za decu sa smetnjama u razvoju.

Kako je rečeno agenciji Beta u toj školi, vršnjački edukatori su organizovanjem raznih radionica doprineli tome da učenici ove škole kroz razne aktivnosti očuvaju svoje motoričke sposobnosti i mentalno zdravlje, ali i da se osećaju kao ravnopravni članovi društva.

„Znamo koliko je druženje važno za, učenike ove škole, zato se trudimo da ih što češće posećujemo i uključujemo ih u razne aktivnosti“, kazala je saradnica Crvenog krsta Irena Antonijević.

Ona je navela da pružanje aktivne podrške toj deci u smislu savetodavnog rada i praktične obuke mogu preventivno otkloniti nastanak pridruženih poremećaja i stimulisati psihomotorni razvoj.

Većina dece sa Daunovim sindromom u periodu ranog detinjstva teško ostvaruje kontakt sa roditeljima i okolinom, ali istrajnost na njihovom uključivanju u svakodnevne aktivnosti porodice ima izuzetno pozitivne efekte.

Simbol Dana dece sa Dunovim sindromom su različite ili šarene čarape, kao podrška borbi osoba sa ovim poremećajem da se integrišu u društvo.

Objavljeno: 22. 03. 2019.

Izvor: NARODNE NOVINE, NIŠ – Srez

-Požarrevac šeta u šarenim čarapama

Požarevac- Udruženje za pomoć osobama sa Daunovim sindromom „Osmi dan“ iz Požarevca organizovalo je simboličnu šarenu šetnju ulicama tog grada povodom Svetskog dana osoba sa Daunovim sindromom. U povorci su se, osim članova udruženja, našli brojni mališani iz požarevačkih vrtića i škola, kao i drugari iz ovdašnjeg Centra za dnevni boravak dece ometene u razvoju. Sve više građana priključuje se povorci u šarenim čarapama, čime se šalje poruka da različitosti moraju biti prihvatljive.

-Mi smo u šarenim i različitim čarapama, potenciramo jednakost kroz različitost, koja je evidentna. Svi smo različiti, a danas smo svi isti – poručila je Nevenka Gajić, predsednica udruženja „Osmi dan“.

-Ranije je bila praksa da se smetnje kod dece prikrivaju. Pokazali smo da takva populacija postoji, da je vidljiva za širu okolinu – kazala je Gajićeva, dodavši da se nada podršci i razumevanju lokalne zajednice i okoline.

Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom obeležava se 21. marta. Na taj dan širom sveta organizuju se šetnje u šarenim čarapama. O. M.

Objavljeno: 22. 03. 2019.

Izvor: POLITIKA – Srbija

Autor: O. M.