Vrbas: Humanost postaje biznis?

U šta se pretvara ulična prodaja suvenira u cilju plemenite misije pomoći. Udruženja: Čestitke bez numeracije i računa, kontrole novca nema.

Prodavci imaju ugovore o delu kao kolporteri

U šta se pretvara ulična prodaja suvenira u cilju plemenite misije pomoći. Udruženja: Čestitke bez numeracije i računa, kontrole novca nema.

Kad na ulici kupite čestitku za pomoć deci s posebnim potrebama ili osobama s invaliditetom, podržali ste organizovanu prevaru, jer novac završava u džepu onih koji zloupotrebljavaju humanost! Na to ukazuju Humanitarno kulturno društvo „Multiart“ i Društvo invalida u Vrbasu. Boris Bijelović iz „Multiarta“ kaže da već nekoliko godina vodi borbu s prodavcima čestitki, koje je prijavljivao policiji, ali se nažalost, kako ističe, ispostavilo da je reč o pravno zaštićenom „biznisu“.

– Na svakih deset dana u centru Vrbasa pojavljuju se uvek drugi, ali podjednako agresivni prodavci, koji prolaznicima guraju čestitke u ruke, govoreći: „Budite čovek, pomozite detetu, pomozite invalidu!“ Za 100 ili 200 dinara, koliko koštaju čestitke, nameću ljudima osećaj krivice ako ih ne kupe. To je skandalozno, jer ni dva od tih 100 dinara ne odlaze deci sa smetnjama u razvoju ili invalidima – naglašava Bijelović.

Policija je, po njegovim prijavama, proveravala prodavce čestitki, i morala da ih pusti, jer su imali uredne isprave.

– Utvrđeno je da imaju ugovore o delu kao kolporteri nekih štamparija ili izdavačkih kuća, koje su se, s druge strane, legalno povezale sa udruženjima za pomoć invalidima ili deci s posebnim potrebama. Tako je ispalo da su oni na ulici zapravo na svojim radnim mestima – navodi Bijelović.

Da posao ipak nije čist, napominje on, dokazuje to što čestitke nisu numerisane, ne izdaju se računi i nema nikakve kontrole toka novca.

– Više puta smo iz prikrajka gledali kako na svakih pola sata – sat dolazi „treće lice“, koje nije prodavac, da pokupi novac od čestitki. To je, očigledno, čuvar kase i neko ko nadzire posao – konstatuje Bijelović.

Boris je otac autističnog dečaka, radnik Centra za socijalni rad i jedan od rukovodilaca društva „Multiart“, koje okuplja decu sa smetnjama. Kaže da je pravio „predstave“ na ulici opominjući prodavce čestitki da ne otimaju od dece.

– U tim verbalnim duelima jedan momak je priznao da od prodaje čestitki ima platu od 60.000 dinara i plaćen stan u Novom Sadu. Rekao je da mora od nečega da živi, i čak je ponudio da isti posao radi i za naše društvo – ogorčen je Bijelović. 

LjAGA ZBOG MIZERNE DOBITI

Na poleđini čestitke naznačeno je da se udruženja, u čije se ime vodi akcija, pomažu delom prihoda od prodaje. U Društvu invalida u Vrbasu podvlače da ta udruženja, po pravilu udaljena više stotina kilometara od mesta gde se prodaju čestitke, kaljaju obraz zarad mizernog dela prihoda. Oni su pozvali sve koji žele da pomognu osobama s invaliditetom ili deci s teškoćama, da to čine u svojim lokalnim zajednicama, preko organizacija u čiji su rad upućeni i preko ljudi koje poznaju.

Objavljeno: 19. 03. 2019.

Izvor www.novosti.rs

Autor: Zoran Rajić