Kruševac: Predah za roditelje

Javnosti predstavljena nova usluga Centra za osobe sa invaliditetom. Po šestoro korisnika će u 120 kvadrata boraviti i do 10 dana.

Pogled na adaptirani objekat Foto GU u Kruševcu

Javnosti predstavljena nova usluga Centra za osobe sa invaliditetom. Po šestoro korisnika će u 120 kvadrata boraviti i do 10 dana.

Centar za osobe sa invaliditetom u Kruševcu je uveo posebnu, licenciranu uslugu nazvanu „predah smeštaj“, koja bi trebalo da pomogne roditeljima dece i mladih sa poteškoćama u razvoju.

Radi se o privremenom smeštaju u posebno uređenom prostoru od 120 kvadrata – na spratu ustanove – sa prostorijama prilagođenim za spavanje, te dnevnim boravkom, kuhinjom i kupatilom. Maksimalan kapacitet je šest korisnika istovremeno.

– Odluku o tome ko može da koristi ovu uslugu donosi stručni tim koji razmatra medicinsku dokumentaciju, a roditelji će dete moći da ostave i do deset dana, više puta godišnje – objašnjava direktor Centra za osobe sa invaliditetom u Kruševcu Nevena Lazarević, i napominje da će o korisnicima brinuti tim koji čine defektolog i psiholog, te socijalni i medicinski radnik.

Projekat su sa ukupno 12 milona dinara zajedno podržali Ministarstvo privrede i lokalna samouprava, a planirane aktivnosti pružaju mogućnost kvalitetnije socijalizacije. Stručnjaci, međutim, ističu i važnost dnevne rutine, uz rad na osamostaljivanju, te povezivanje sa drugim osobama sličnog stanja.

Objavljeno: 07. 03. 2019.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: S. Babović

O tome i na:

i