Dobra uprava u korist građana

Opštine u Srbiji predstavile najbolje primere iz svog rada, odnosno kako rešavaju ključna pitanja stanovnika. Priznanja Novom Pazaru, Užicu, Inđiji, Rumi, Pirotu, Vlasotincu…

Ministar Ružić uručuje priznanje predstavniku Užica / Foto Tanjug

Opštine u Srbiji predstavile najbolje primere iz svog rada, odnosno kako rešavaju ključna pitanja stanovnika. Priznanja Novom Pazaru, Užicu, Inđiji, Rumi, Pirotu, Vlasotincu…

Prošlogodišnjim usvajanjem Zakona o lokalnoj samoupravi, gradovima i opštinama propisana je obaveza da konsultuju građane oko investicionog dela budžeta, odnosno da ih pitaju gde i šta graditi.

Istim zakonom omogućeno je lokalnim samoupravama da sklapanjem sporazuma o saradnji udružuju kapacitete, materijalne i kadrovske, i rešavaju pitanja od značaja za svoje zajednice, kaže Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave.

Koliko su u tome uspeli, na koji način su primenili nove propise i ko se najbolje pokazao u dobroj upravi, nedavno je ocenjeno na konkursu za izbor najbolje prakse na lokalnom nivou, koji su organizovali Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) i Stalna konferencija gradova i opština.

U prvoj kategoriji, odnosno u efikasnosti i delotvornosti uprave, najbolje se pokazao Novi Pazar. Građani i privrednici ovog grada od prošle godine imaju jednostavniji, brži i jeftiniji pristup uslugama lokalne samouprave.

– Kroz elektronsku pisarnicu oni mogu elektronskim putem da podnesu zahteve i obave svu potrebnu komunikaciju sa predstavnicima gradske uprave – kažu u MDULS.

– Na taj način omogućeno im je neposredno otpočinjanje gotovo dve stotine administrativnih postupaka.

Posebno priznanje u ovoj kategoriji dobili su Užice za „Sistem 48“ i Inđija za pružanje besplatnih usluga poljoprivrednicima. Inđija se istakla i u stručnoj i tehničkoj podršci u pripremi konkursne dokumentacije za donatorska sredstva, nacionalne subvencije i podsticaje u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Opština Ruma bila je najbolja u oblasti transparentnosti i učešća javnosti u radu lokalne samouprave. U njoj se od 2015. godine redovno sprovodi participativno budžetiranje, odnosno građanima je omogućeno da utiču na korišćenje opštinskih budžetskih sredstava. U istoj kategoriji priznanje je poneo i Pirot, koji je uvođenjem javnog budžetskog portala omogućio praćenje pripreme i izvršenje budžeta na mesečnom nivou tokom cele godine, dok je Veliko Gradište u javne rasprave o budžetu uključilo mlade i đake osnovnih i srednjih škola.

Za odgovornost i vladavinu prava nagrađena je opština Vlasotince, koja je u saradnji sa susednim Bojnikom preduzela aktivnosti na rešavanju problema pasa lutalica.

Da su svi građani podjednako važni pokazala je beogradska opština Vračar usvajanjem Strategije za unapređenje pristupačnosti za posebno osetljive kategorije građana sa invaliditetom, dok su Pančevo, Bečej i Raška u istoj oblasti poneli posebna priznanja.

NAGRADE

Nagrade se dodeljuju u okviru projekta „Unapređenje dobrog upravljanja na lokalnom nivou“ u četiri kategorije. Pobednici dobijaju nagradu od 3.000 dolara, a projekat je deo programa podrške Vlade Švajcarske razvoju opština kroz dobro upravljanje i socijalnu uključenost.

Objavljeno: 25. 02. 2019.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: J. Ž. S.