VLADAJU SVETOM SA REKETOM: Dve decenije rada stonoteniskog kluba osoba sa invaliditetom

Stonoteniski klub osoba sa invaliditetom Spin Novi Sad 18. februara obeležio je dve decenije rada.

Stonoteniseri Spina i reprezentacije Srbije / Foto: S. Bajić

Stonoteniski klub osoba sa invaliditetom Spin Novi Sad 18. februara obeležio je dve decenije rada. Takmičari Spina dominiraju na svim meridijanima n Okosnica su reprezentacije.

Pregršt društvenih nagrada, kao posebno priznanje za veliki broj svojenih paraolimpijskih, svetskih i evropskih odličja na svim meridijanima, potvrda su predanog rada svih u Stonoteniskom klubu osoba sa invaliditetom Spin, jednom od naših najtrofejnijih sportskih kolektiva. Novosadski majstori celuloidne loptice, koji danas, 18. februara, obeležavaju dve decenije od osnivanja kluba, drže primat i na najvećoj, planetarnoj sceni, pošto drže vodeće pozicije na svetskim rang–listama i čine okosnicu reprezentacije Srbije, visoko kotirane među sportskim velesilama.

Oni su nas bezbroj puta obradovali donoseći medalje sa paraolimpijskih igara od Seula pa do Rio de Žaneira, svetskih prvenstava i šampionata Evrope, kao i osvajanjem svetskih kupova u raznim delovima sveta.

Zlatko Kesler, naš najbolji stonoteniser sa invaliditetom, vlasnik 24 svetske medalje sva tri sjaja, sada selektor našeg nacionalnog tima, osnovao je klub 18. februara 1999. godine uz podršku tadašnjeg saigrača Ilije Đurašinovića i nekolicine entuzijasta. Tu su neprikosnovena Borislava Perić Ranković, vladarka planete sa 20 trofeja, zatim Nada Matić, Mitar Palikuća, Biljana Ubović, Darko Babić, Miroslav Homa, Zoran Matić, Nemanja Divnić, Dragan Bunčić, Mile Ilić…, svi osvajači medalja sa najvećih takmičenja i višestruki prvaci Srbije.P

Uz Keslera, sa takmičarima rade treneri, vrhunski stručnjaci, Lazar Kurteš, bivši igrač i selektor našeg nacionalnog tima, Miodrag Čović, dr Romana Romanov, Pavle Vukadinov…

– Ponosan sam ne samo na fantastične rezultate naših takmičara nego i na činjenicu da se u našem klubu predano radi i druži i da smo pokretač i primer ostalim organizacijama sportista sa invaliditetom – kaže Ranko Popović, predsednik kluba. – Sarađujemo odlično, sve se zasniva na planovima, često razgovaramo, programiramo, a od svega je najznačajnije to što su svi posvećeni sportu i što to pokazuju i dokazuju u svetskoj konkurenciji.

S obzirom na to da je Novi Sad i centar reprezentacije Srbije, spinovci, koji su okosnica našeg nacionalnog tima, redovno treniraju i sa ostalim našim najboljim stonoteniserima, kao što su Goran Perlić, Milan Zelen, Ana Prvulović, Krističa Arančić, Sanja Mijatović, Zorica Popadić, Boris Stoiljković… 

PRIZNANjA I NAGRADE

Zlatko Kesler, Borislava Perić Ranković, Nada Matić i Mitar Palikuća, stonoteniseri Spina, u svetskom su vrhu i nosioci su brojnih nacionalnih priznanja među kojima su nagrada „Jovan Mikić Spartak“, najviše priznanje u oblasti sporta u Vojvodini, Nagrada Vlade Vojvodine, „Vihor“, „Majska nagrada“, priznanja Grada Novog Sada, a Borislava je pre dve godine zvanično proglašena za najbolju stonoteniserku sveta na ceremoniji u Portugaliji.

A Borislava Perić Ranković je povodom praznika, Dana državnosti Srbije, iz ruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića primila odlikovanje – Zlatnu medalju za zasluge u sportu.

PRAVILA

Takmičenja u stonom tenisu za osobe sa invaliditetom, koji se igra u čak 104 zemlje na svetu, održavaju se u 11 klasa: od 1. do 5. su takmičari u kolicima, od 6. do 10. takmičari koji se takmiče u stojećem stavu, a klasa 11 su osobe sa mentalnim oboljenjima.

Takmičenja su u singlu, dublu i u konkurenciji timova i po pravilima koja su neznatno modifikovana u odnosu na pravila Međunarodne stonoteniske federacije. Razlike su u načinu servisa, dodirivanju stola rukom u kojoj nije reket, veličini ringa i upotrebi kolica.

Borislava Perić Ranković povodom Dana državnosti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića primila Zlatnu medalju za zasluge / Foto Tanjug

Doček šampiona iz Rija – Nada Matić, Palikuća, Kurteš, Kesler i Borislava Perić Ranković


Zlatko Kesler foto: S. Bajić

Objavljeno: 18. 02. 2019.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: Slobodan Bajić