Dejana Bačko prva u Antaliji

Reprezentativci Srbije postigli su uspeh na Svetskom šampionatu u paratekvondou u turskom gradu Antaliji.
Dame ekipne vicešampionke paratekvondo SP u Antaliji

Reprezentativci Srbije postigli su uspeh na Svetskom šampionatu u paratekvondou u turskom gradu Antaliji. Čak pet medalja osvojeno je prvog takmičarskog dana – zlato, dva srebra i dve bronze.

Dejana Bačko trijumfovala je u kategoriji do 41 kilograma. Reprezentativka Srbije i članica TK Gitros, u finalnom meču bila je bolja od Ruskinje Sakinat Magomedove, čime je osvojila svetsko zlato.

-Izuzetno sam srećna zbog postignutog uspeha u Antaliji. Svetsko zlato je zaista veliki uspeh, što me čini ponosnom i radosnom. Drago mi je da sam pokazala da sam broj jedan u svetu, naravno i u Evropi. Želela bih da se zahvalim mom treneru Saletu Andreevskom i klubu Gitros, koji su verovali u mene. Ova medalja je namenjena mom treneru, koji je sav svoj trud usmerio ka ovom cilju – istakla je šampionka sveta Dejana Bačko.

Danijela Jovanović (do 49 kg) i Marija Mičev (do 58 kg) iz Antalije vraćaju se sa vicešampionskim zvanjem. Marija Mičev je posle tri pobede osvojila srebrno odličje.

-Zahvalna sam Ministarstvu sporta i Tekvondo asocijaciji Srbiji, jer su mi omogućili da dođem u Antaliju koji je korak bliže ka kvalifikacijama za Paraolimpijske igre 2020. u Tokiju – rekla je Marija Mičev. -Zahvaljujem i treneru Violeti Ićitović, jer je ova medalja proizvod velikog truda i rada, kao i Oliveru Prgometu, na savetima. Hvala svim drugarima iz TK Lola na podršci tokom priprema za ovo takmičenje.

Danijela Jovanović nije krila zadovoljstvo ostvarenim uspehom na SP u Antaliji.

-Srećna sam, jer sam uspela da osvojim srebrnu medalju. Veliki trud i rad stoje iza naših medalja. Presrećna sam i ponosna, jer sam deo ovako uspešnog tima – istakla je Danijela Jovanović.

Minja Jandrić (preko 75 kg) i Violeta Todorov (do 49 kg) na Svetskom prvenstvu okitile su se bronzanim medaljama. Ivan Petrovski ostvario je plasman na peto mesto.

Čestitka Vanje Udovičića

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić čestitao je paratekvondistima uspeh na SP u Turskoj. -Nove medalje, naši brilijantni sportisti Dejana Bačko, Danijela Jovanović, Marija Mičev, Minja Jandrić i Violeta Todorov, nastavljaju dugi niz uspeha na velikim takmičenjima! Vaša nepokolebljivost, svestranost i čvrsta volja inspiracija su za sve nas. Od srca čestitam našim šampionima i njihovim stručnim štabovima – naveo je ministar Udovičić.

Objavljeno: 06. 02. 2019.

Izvor: SPORTSKI ŽURNAL – Sportski miks

Autor: S. Ž.

Zlato za Terzićevu i srebro za Kozićevu u paratekvondou

Antalija – Srpska reprezentativka u paratekvondou Jelena Terzić osvojila je 6. februara zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Antaliji u kategoriji K41 preko 58 kilograma, dok je Bobana Kozić osvojila srebrnu medalju.

„Uvek idem na zlato pa tako i sada. Sve drugo me ne interesuje. Drago mi je da sam trijumfovala, volim da slušam našu himnu i posebno mi je drago da sam uspela da ispunim ovu svoju želju”, izjavila je Terzićeva, javlja Tanjug.

Srbija sada ima ukupno sedam medalja, nakon što je 5. februara osvojeno jedno zlato, dva srebra i dve bronze.

Dejana Bačko trijumfovala je u kategoriji do 41 kilograma. Reprezentativka Srbije u finalnom meču bila je bolja od Ruskinje Sakinat Magomedove, čime je osvojila svetsko zlato.

„Izuzetno sam srećna zbog postignutog uspeha ovde u Antaliji. Svetsko zlato je zaista veliki uspeh što me čini izuzetno ponosnom i radosnom.  Drago mi je da sam pokazala da sam broj jedan u svetu naravno u Evropi. Želela bih da se zahvalim mom treneru Saletu Andreevskom i klubu Gitros koji su verovali u mene. Ova medalja je za mog trenera koji je sav svoj trud usmerio ka ovom cilju”, istakla je Dejana Bačko koja je trijumfovala iako nema ruke.

Objavljeno: 06. 02. 2019.

Izvor: www.politika.rs

O tome i na:

Dejana nema ruke, ali je SRCEM STIGLA DO ČUDA – Srbija ima prvakinju sveta u paratekvondou!

Dejana Bačko, devojka rođena bez ruku, ostvarila je fantastičan podvig: osvojila je zlatnu medalju na Paratekvondo šampionatu planete održanom u Turskoj.

Kada je Dostojevski pisao „Zločin i kaznu“, u prvom činu, tačnije u tamošnjoj drugoj glavi, stavio je i sledeću smernicu: „Budite sunce i vas će svi videti“. I kao da je iz te rečenice u svet pobegla ova mlada devojka iz Bačke Palanke, čudo od živog bića koje svojim postojanjem diže svest o snazi vere, nade i ljubavi.

Njena vera da je nemoguće – moguće stvorila je od devojčurka rođenog bez ruku najpre mladu slikarku. A slikala je od malena, držeći četkicu ustima, češće – nogama:

Njena nada se sastojala u tome da će trud koji svakodnevno ulaže zaista ostaviti traga. I na nju, i na svet oko nje.

A njena ljubav, prema sportu, otelotvorila se i kroz telo koje možda nije onako kakvo smo navikli da viđamo, ali koje je zbog te ljubavi postalo veličanstvenije od mnogo toga što jesmo videli.

U Antaliji, u K41 kategoriji A takmičarki do 49 kilograma, Dejana Bačko je zaista osvojila titulu prvaka sveta. I to ispred Ruskinje Sakinat Magomedove i Turkinje Semre Kare.

„Trenutno se nalazim na svetskom prvenstvu u paratekvondu u Turskoj gde po prvi put postajem prvak sveta. Jedno divno iskustvo i ponosna sam na sebe a verujem da je i moja zemlja Srbija. Java ili san, videcu ujutro kada se probudim 🙂 Dokazala sam sebi da nema odustajanja ovim putem kao broj 1 u svetu i proslim kao broj 1 u Evropi. Naravno, zahvaljujem se mom matičnom klubu Gitros a najviše treneru Aleksandru Andreevskom kojem posvećujem ovu medalju zbog truda i verovanja u mene!“, poručila je Dejana Bačko.

Lepo reče Dostojevski. Budite sunce, i svi će vas videti.

Nije ona jedini junak

Prvog dana Svetskog prvenstva u Antaliji, medalje su osvojili i: Danijela Jovanović (srebro, kategorija do 49 kilograma), Marija Mičev (srebro, kategorija do 58 kg), te Minja Jandrić (bronza, kategorija 75+) i Violeta Todorov (bronza, 49-). Drugog dana takmičenja, do tule je došla i Jelena Terzić  (kategorija K41, 58+ kg), a do finala Bobana Kozić (K43, 58+).

Objavljeno: 06. 02. 2019.

Izvor: www.sport.blic.rs

Autor: Darko Nikolić

Dame ekipne vicešampionke paratekvondo SP u Antaliji – www.tas.org.rs