Otvoren prvi radni centar za osobe sa autizmom

Odrasle osobe s autizmom uglavnom su upućene na svoje roditelje i boravak u kući, i to je problem i za njih i za njihove porodice. Prvi radni centar, otvoren u Beogradu, omogućiće im da kreativno provode vreme i da se radno angažuju.

Фото: Tanjug

Odrasle osobe s autizmom uglavnom su upućene na svoje roditelje i boravak u kući, i to je problem i za njih i za njihove porodice. Prvi radni centar, otvoren u Beogradu, omogućiće im da kreativno provode vreme i da se radno angažuju. Ideja je da takvi radni centri budu otvoreni i u drugim gradovima Srbije.

Smeštaj u institucije, sudbina je mnogih odraslih osoba s autizmom koji ostanu bez roditelja, a niko od srodnika ne želi da preuzme brigu o njima. Zato se roditelji celog života bore da svoju decu osamostale i da im obezbede humane uslove za život kada ostanu sama.

„Sad kada je Relja upisan u prvi razred, tek sada će godine prosto proleteti, tako da je to naš najveći strah i problem koji mi vidimo – šta će biti s njim kada nas ne bude bilo, Kada odraste, šta ćemo sve uspeti kao društvo i država uspeti da uradimo za osobe s autizmom“, pita se Nevena Petrović Jojić.

Koliko će biti samostalne, zavisi od podrške. Prognoze su bolje kada se autizam rano dijagnostikuje i započne sa tretmanima.

„Vrlo je važno da imamo nekakve početne korake, elemente u ranom osposobljavanju tih osoba, budući da u našoj zemlji, nažalost, još uvek nemamo razvijen sistem zapošljavanja uz podršku za odrasle osobe s autizmom“, ukazuje Nenad Glumbić sa Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju.

Potreban registar osoba sa autizmom

Još nema ni registra osoba s autizmom. Roditelji se godinama bore i za uslugu stanovanje uz podršku, a značila bi im, i dugo najavljivana, predah usluga.

„Mi sad imamo autizam u porodici. Te osobe su potpuno zatvorene sa svojim roditeljima koji više nemaju snage ni da ih izvedu napolje, ali se njima ništa ne nudi nego se o tome ni ne priča“, ističe Vesna Petrović iz Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom.

Navodi da jedna grupa roditelja hoće da zajedno sa državom nešto napravi. „Ima primera dobre prakse, van granice Srbije, ali za sada nismo naišli na razumevanje“, dodaje Petrovićeva.

Radni centar otvoren je isključivo zahvaljujući roditeljima i Savezu, uz donaciju društveno odgovorne kompanije. Projekat su započeli otvaranjem digitalnog savetovališta.

„Kao kruna ovog projekta, došlo je i otvaranje radnog centra što mislimo da će tek u budućnosti da zaživi“, naglašava Ana Boroš Todić iz kompanije „Vip mobajl“.

Radionica je namenjena odraslim osobama s autizmom. Shodno svojim talentima i mogućnostima, praviće razne proizvode koje će, nadaju se, jednog dana prodavati u prodavnicama, kakve već postoje svetu.

Objavljeno: 05. 02. 2019.

Izvor: www.rts.rs

Autor: Suzana Duka

O tome i na:

Otvoren prvi radni centar za osobe sa autizmom– www.rts.rs

Otvoren prvi radni centar za osobe sa autizmom– www.danas.rs

Отворен први Радни центар за особе са аутизмом у Србији– www.dnevnik.rs