„Изиди” потребна пећница за грнчарију

Душтву за заштиту мајки и деце „Изида” потребна је пећница за грнчарију, напомињу запослени, јер су корисници, особе са сметњама у развоју, већ прошли радионице грнчарства и умеју да направе разне предмете од глине.

Фото: Корисници имају превоз од куће до дневног боравка

Фекетић: Душтву за заштиту мајки и деце „Изида” потребна је пећница за грнчарију, напомињу запослени, јер су корисници, особе са сметњама у развоју, већ прошли радионице грнчарства и умеју да направе разне предмете од глине.

Следећи корак је да набаве пећ како би испекли скулптуре, фарбали и после поклањали и продавали.

– Волели би већу пећ како би ставили више предмета одједном да се пеку, а не појединачно, што је прилично скупо, и када смо тражили предрачун за пећ стигао је на износ од 220.000 динара, што је за наше друштво превише, те смо аплицирали на конкурс министарства, међутим нисмо имали успеха – каже Јулијана Пап, оснивачица „Изиде”, и додаје да би у случају да добију пећ, запослили радника са инвалидитетом, који би помагао око употребе пећи, и на тај начин и он приходовао, да не буде на терету државе.

Велики издатак за ово друштво су путни трошкови, јер „Изида” све кориснике вози од њихових кућа до просторија где бораве, уче и друже се. Корисници су из Малог Иђоша, Ловћенца и Фекетића, па комби дневно пређе више од 50 километара. Осим за гориво, велики су издаци за ангажовање стручног кадра – психолога, дефектолога, стручних радника, потврђује нам Јулијана. Организован превоз је неопходан услов да би „Изида” могла да лиценцира услуге дневног боравка за особе са сметњама. Излети су нешто у чему корисници дневног боравка највише уживају, јер тада излазе из устаљене шеме и сусрећу се са другарима из осталих општина.

– Мене посебно испуњава радост на њиховим лицима при сусрету колико уживају у дружењу, али и како размењују искуства – каже Јулијана и додаје да се последње дружење одиграло пред Нову годину у Суботици, где су дошла деца из Аде, Кањиже, и других места, где је било више од стотину младих и да је таква подршка и дружење од изузетног значаја.

Посетили су тада седиште Реформаторске цркве, где су их угостили ручком, у ком су сви уживали. Правило је да се након ручка игра томбола, и да свако понесе нешто, те се деле поклони, чему се сви радују.

М. Стакић

Фото: Ј. Ивановић

Пројекат „Пером и објективом кроз Мали Иђош” реализовао је „Дневник”. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове Општине, која суфинансира пројекат.

Objavljeno: 26. 01. 2019.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: M. Stakić