Subotica: Likovna kolonija za decu sa invaliditetom

Protekli zimski raspust bio je prilično aktivan za mlade osobe sa invaliditetom u Subotici.

RTV

Subotica – Protekli zimski raspust bio je prilično aktivan za mlade osobe sa invaliditetom u Subotici. Oni su bili polaznici likovne kolonije, na kojoj su stvarali pod mentorstvom slikara.

Neformalna omladinsko-volonterska grupa „Možemo i mi“ iz Subotice u praksi je dokazala svoj naziv tako što je na jednom mestu okupila dvadesetak osoba sa invaliditetom i desetak likovnih umetnika iz regiona u avanturi zvanoj likovna kolonija.

Po instrukcijama slikara nastali su radovi na izložbi otvorenoj u subotičkom „Skladištu“.

„To su posebne emocije, posebna iskustva i nešto što zaista treba doživeti. Znači, biti tu, raditi sa njima, osetiti tu emociju, tu ljubav, sreću, zadovoljstvo koje oni nose u sebi dok se druže i dok stvaraju zajedno sa nama. Jeste izazovno, ali taj izazov donosi veliku sreću i zadovoljstvo. Obostrano zadovoljstvo“, rekla je slikarka Nela Horvat.

Deca sa invaliditetom provela su ceo zimski raspust u stvaranju, a pored slikara podršku su im dali i njihovi vršnjaci, kao i likovni pedagozi.

„Jako sam zadovoljna što su osobe sa invaliditetom uspele da nametnu jednu akciju, da same sebe izraze, da same okupe svoje vršnjake, sugrađane, likovne umetnike, stvaraoce koji su se, zaista, zaista, velikodušno odazvali i bili nam velika podrška na jednom druženju“, izjavila je Vera Đorđević iz neformalne omladinske grupe „Možemo i mi“.

Projekt je podržalo Ministarstvo omladine i sporta na konkursu „Mladi su zakon“ u cilju promene položaja osoba sa invaliditetom u društvu i njihove integracije.

Objavljeno: 23. 01. 2019.

Izvor: www.rtv.rs

Autor: Boris Šuman