LAKŠE UČENjE NA DALjINU: Priznanje Novom Sadu za podršku osobama sa invaliditetom

Nagrada Novom Sadu za inovativne usluge koje olakšavaju život,.

Foto D. D. (Arhiva "Novosti")

Nagrada Novom Sadu za inovativne usluge koje olakšavaju život.

Novi Sad je dobitnik međunarodnog priznanja za 2019. za inovativnu praksu u oblasti podrške osobama sa invaliditetom na temu – Život u zajednici uz podršku i program “Male kućne zajednice” (Supported Living in the Community).

– Priznanje je dodeljeno za Program “Učenje na daljinu – u slučaju dužeg bolničkog ili kućnog lečenja” kao dodatna podrška detetu i učeniku. Program je kreiran 2008. sa ciljem povećanja dostupnosti obrazovanja za decu, prvenstveno za decu sa smetnjama u razvoju – saopšteno je iz uprave Grada.

Usluga stanovanja u malim kućnim zajednicama obezbeđuje se mladima sa smetnjama u razvoju i odraslim i starijim osobama sa teškoćama i obuhvata odgovarajući smeštaj, stručnu pomoć i podršku za razvoj i održavanje praktičnih veština potrebnih za svakodnevni život.

Ova usluga obezbeđuje se u okviru programa unapređenja socijalne zaštite Grada Novog Sada, u skladu sa Odlukom o socijalnoj zaštiti od 2005. godine, kada je bilo dve kućne zajednice sa pet korisnika, a u 2018. godini bilo je 16 kućnih zajednica sa 80 korisnika.

Novi Sad ima razvijene usluge socijalne zaštite, pre svega usluge koje podržavaju život u prirodnoj porodici, kao i uslugu podrške za samostalan život i podsticanje socijalne inkluzije. Reč je o programima “Rani razvoj dece sa smetnjama u razvoju do tri godine”, “Dodatna podrška detetu i učeniku”, “Male kućne zajednice, Predah – smeštaj, radnoterapijsko angažovanje, edukacija i volontiranje”. U ove i slične aktivnosti uključena je i Škola za osnovno i srednje obrazovanje “Milan Petrović” sa domom učenika.

PROMOCIJA U BEČU

Nagrađeni program Novosađana biće predstavljen na konferenciji ZERO projekta u Beču krajem februara, kao jedan od 66 primera dobre prakse od ukupno 318 nominovanih kandidata.

Objavljeno: 19. 01. 2019.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: J. Simić