OSMI PUT KOD NAS: Međunarodni inkluzivni horski festival srca u harmoniji

Po osmi put, festival Hearts in Harmony pred novosadskom publikom održaće se u Sinagogi, 23.decembra sa početkom u 19 časova.

Po osmi put, festival Hearts in Harmony pred novosadskom publikom održaće se u Sinagogi, 23.decembra sa početkom u 19 časova, a pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada, Gradske uprave za kulturu i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje.

Sada već daleke 2004.godine u srcu Vojvodine, od strane udruženja “Vera. Ljubav, nada” osnovan je jedan hor, sa ciljem da okupi decu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom, ali i decu i mlade tipičnog razvoja. A onda su se priključili i roditelji, i nastavnici, pa po koji komšija. Nazvan je “Ison”, i od tada se intenzivno razvija, proširuje svoj repertoar, učestvuje na raznim festivalima kulturno umetničkog stvaralaštva, smotrama i drugim manifestacijama.

Sa preko 1500 nastupa i koncerata, dobroj interakciji članova hora i publike, te prezentovanjem rezultata na festivalu “Hearts in Harmony” u Budimpešti, Torinu i Briselu, hor “Ison” je preporučen za saradnju organizaciji “Europa cantat”.

Europa cantat zalaže se za promovisanje vokalne muzike u Evropi, a podržava uključivanje u horsko pevanje po principu jednakih šansi za sve starosne uzraste, a posebno za pripadnike socijalno osetljivih grupa. Vođeni ovom idejom, razvili su novu tendenciju koja se ogleda u organizovanju inkluzivnih horskih radionica u kojima jednako participiraju osobe sa invaliditetom i osobe bez invaliditeta, a koja je nazvana “Hearts in harmony”.

Međugeneracijski dijalog, isticanje kulturalne različitosti i multikulturalne razmene, te zalaganje za uključivanjem mladih iz svih slojeva i kategorija društva, sa primarnim ciljem nulte tolerancije prema diskriminaciji bilo kog oblika, vrednosti su koje odlikuju ovu manifestaciju – ispred Udruženja ističe Maja Dunović, koordinator projekta.

Objavljeno: 21. 12. 2018.

Izvor: www.kurir.rs