POMOĆ MANASTIRU SVETE PETKE: Štićenicama je i poseta poklon

„Vozači velikog srca“ iz Vrbasa odneli pomoć manastiru Svete Petke kod Paraćina.

Foto Multiart

 

 

„Vozači velikog srca“ iz Vrbasa odneli pomoć manastiru Svete Petke kod Paraćina. Pojedinim ženama monahinje jedina porodica.

Vozači velikog srca u okviru Humanitarnog kulturnog društva „Multiart“ iz Vrbasa proteklog vikenda uručili su pakete pomoći Domu za osobe ometene u razvoju pri manastiru Svete Petke Izvorske kod Paraćina. Akciji su se pridružila dobrotvorna udruženja „Zajedno do svetlosti“ iz Svrljiga i „Sejači sreće“ iz Varvarina. U manastirskom domu trajno je smešteno 90 štićenica sa najtežim oblicima intelektualnog i telesnog invaliditeta. Za njih je obezbeđeno ono što su monahinje, koje brinu o njima, označile da je u ovom trenutku najpotrebnije.

– S obzirom na početak božićnog posta, dostavili smo posne namirnice – med, makarone i integralne špagete, instant supe i krompir pire, palentu, kukuruzno brašno, pšenični griz, čajeve, džemove i sokove. Odneli smo i pelene za odrasle, sapune i šampone, i ono što su monahinje rekle da je jedino potrebno od garderobe, a to su pamučne majice – navodi Boris Bijelović iz „Multiarta“.

On ističe da je akcija naišla na neverovatno dobar odziv, jer su se sa svih strana javljali pojedinci i preduzeća da pomognu. Bijelović naglašava da su monahinje primer kako se u skromnim uslovima sa puno ljubavi i požrtvovanja postižu i takvi učinci, za koje medicina nema objašnjenja.

– Mnoge odrasle žene su u dom došle kao devojčice. Neke od njih više od 30 godina leže u istom položaju, a nisu dobile dekubitus. To je zaista čudo – pod utiskom je Bijelović.

On kaže da štićenice malo ko od bližnjih obilazi, pa su se veoma obradovale dolasku dobrotvora iz Vrbasa, Svrljiga i Varvarina.

– Neke decenijama niko nije posetio i samo im ponekad stigne malo hrane i garderobe brzom poštom. Retko imaju priliku da nekom pevaju ili nešto odrecituju, da zagrle još nekog osim monahinja, koje su im jedina porodica – veli Bijelović.

U ekipi koja je donela pomoć bila su tri muškarca i pet žena, od kojih su dve radile u Crvenom krstu i imaju iskustva sa osobama s posebnim potrebama, što je doprinelo da se uspostavi izuzetno srdačan kontakt sa štićenicama.

– Grlile su nas, ljubile, pevale, smejale se, nisu htele da se rastave od nas. Zato ćemo ih ponovo, sa poklonima, posetiti na proleće – obećao je Bijelović.

„NOVOSTI“

„Vozače velikog srca“ i monahinje manastira Svete Petke u Izvoru kod Paraćina spojila je akcija našeg lista „Najplemenitiji podvig godine“. Monahinjama je za 2017. pripala Zlatna, a vozačima Srebrna plaketa za podvig.

– Priznanje „Večernjih novosti“ dalo nam je vetar u leđa, a manastir, kao poslednji bedem čovekoljublja, smernica je za delovanje „Vozačima velikog srca“ – naglašava Bijelović.

Objavljeno: 04. 12. 2018.

Izvor: www.novosti.rs

Autor:  Zoran Rajić