Kreativnost olakšava učenje

Tim užičke škole učenika sa smetnjama u razvoju nagrađen na Sajmu nauke.

Foto: Privatna arhiva

 

Tim užičke škole učenika sa smetnjama u razvoju nagrađen na Sajmu nauke.

Na nedavnom Sajmu nauke u Beogradu učenici Osnovne škole za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju „Miodrag V. Matić“ iz Užica osvojili su „Izuzetnu nagradu“.

Za to priznanje su zaslužni učenici sedmog razreda – Petar Madžarević, Ivona Nešić, Vasilije Popović, Mika Sokić, Anđela Stevanović i Ena Totić, i njihova razredna Marica Lazović, defektološkinja, jer su osmislili i realizovali praktično didaktičko sredstvo iz matematike pod nazivom „Taktilni brojevi do 10“.

To nastavno sredstvo omogućava deci sa oštećenim vidom i drugim smetnjama da mnogo jednostavnije i lakše savladaju učenje i obradu brojeva do 10 i da te brojeve povežu sa količinom koju oni predstavljaju. Na konkursu „Da smeće ne bude veće“ ovogodišnjeg Sajma nauke, na kome je učestvovalo više od 60 naučnih i obrazovnih institucija, udruženja i pojedinaca iz Srbije i inostranstva, kako objašnjava Marica Lazović, zadatak je bio da se osmisli nešto kreativno od plastičnih kesa.

– Na tu ideju smo došli pripremajući didaktičko sredstvo za naše drugare iz razreda Anđelu i Petra, koji uče dodirom i slušanjem, a naš rad je oduševio žiri, objašnjava Lazovićeva i ističe da se to nastavno sredstvo može koristiti i u drugim sličnim školama.

– Mi smo ga i napravili da bismo dali ideju i drugim nastavnicima koji rade sa decom sa smetnjama u razvoju. Za takvo nešto nisu potrebna velika ulaganja, a koristi su velike, navodi naša sagovornica i dodaje da su ona i troje učenika, koji su bili u mogućnosti da putuju, pošto neki od njih koriste kolica, posetili Sajam nauke, na kome je predstavljen njihov rad.

Da je za uspeh nekada potrebno malo truda, nešto priručnog materijala i kreativnog izazova, upravo dokazuju nastavnici i učenici te škole, jedine te vrste u Zlatiborskom okrugu, koja je veoma dobro opremljena i služi za primer uspešnog inkluzivnog obrazovanja. Školu pohađa 37 učenika, a za 500 dece je obezbeđena stalna podrška logopeda i defektologa.

Obrazovanje kroz igru

– Od materijala koji su nam nadohvat ruke, poput plastičnih čepova, folije, pasulja, pirinča, kanapa i drugih koji se svakodnevno koriste, izrađujemo raznovrsna didaktička sredstva. Sve to prilagođavamo mogućnostima naših učenika, jer je među njima većina sa višestrukim smetnjama u razvoju. Kroz igru i koristeći takav didaktički materijal, deca lakše savladavaju gradivo, a razvijaju i druge sposobnosti, poput pažnje, vizuelne, taktilne i auditivne percepcije, koordinacije ruku i fine motorike, što je važno za njihov dalji život i razvoj, objašnjava defektološkinja Marica Lazović.“

Objavljeno: 07. 12. 2018.

Izvor: www.danas.rs

Autor: N. Kovačević