Leskovac: Za invalide još sedam miliona

Lokalna samouprava u Leskovcu i dogodine nastavlja brigu o svim sugrađanima. Uklanjanje raznih barijera u gradu na Veternici mnogima i te kako olakšava život.

Gordana Stojanović sa novinarima i gradonačelnikom Cvetanovićem, Foto GU u Leskovcu

 

Lokalna samouprava u Leskovcu i dogodine nastavlja brigu o svim sugrađanima. Uklanjanje raznih barijera u gradu na Veternici mnogima i te kako olakšava život.

Lokalna samouprava u Leskovcu će za finansiranje i sufinansiranje usluga koje se pružaju osobama sa invaliditetom dogodine iz budžeta izdvojiti 40 miliona dinara – sedam miliona više nego tokom 2018. – a sredstva će i nadalje biti korišćena ne samo za olakšavanje života ovoj populaciji, već i za to da im mnogi sadržaji postanu dostupniji.

U udruženjima osoba sa invaliditetom pozdravljaju napore gradske uprave da osnaži njihove članove i uključi ih u svakodnevni život. Grad na Veternici, kažu, finansira brojne programe uz pomoć kojih su razvijene mnoge nove usluge socijalne zaštite, a kao jedna od najznačajnijih se izdvojila pomoći u kući.

– Taj svojevrsni servis postoji već dve godine, finansira se iz lokalnog budžeta i moja organizacija je, ako pružalac te usluge, u postupku licenciranja. Izdvojila bih i personalnu asistenciju za odrasle osobe sa fizičkim invaliditetom, dnevne boravke za decu sa smetnjama u razvoju i starije, te usluge nazvane „pratilac deteta“ i „gestovni prevodilac“ – ističe predsednik Udruženja distrofičara Jablaničkog okruga Gordana Stojanović.

Kaže i to da Leskovac predstavlja primer dobre prakse jer je sve manje barijera na koje ljudi iz ove osetljive populacije nailaze u gradu na Veternici.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, iz lokalne samouprave podsećaju na prilazne rampe, zvučne semafore na raskrsnicima, staze za slepe i slabovide po trotoarima… Invalidima je prilagođena i stalna postavka u ovdašnjem muzeju, a gradonačelnik Goran Cvetanović naglašava da je za svaki ovakav napredak ključno partnerstvo koje će negovati i ubuduće – bilo da je reč o savetodavno-terapijskim ili socijalno-edukativnim uslugama.

POSAO, PA SVE OSTALO

Nezaposlenost je najčešći problem, s obzirom na to da tek oko 13 odsto osoba sa invaliditetom ima stalni radni  angažman. Zato je prvi čovek Leskovca apelovao na poslodavce da, ako za to imaju mogućnost, zapošljavaju i invalide, te podsetio na to da je nedavno – upravo na njegovu inicijativu – jedna slabovida osoba dobila posao na telefonskoj centrali u leskovačkoj Opštoj bolnici.

 

Objavljeno: 06. 12. 2018.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: I. Mitić