Pristupne rampe sa đake sa invaliditetom u Kragujevcu

Od trideset osnovnih i srednjih škola u Kragujevcu samo trećina ima pristupne rampe sa đake sa invaliditetom. Grad po priotetima rekonstruiše prilaze, a škole, poput Ekonomske, ugradile su priručne rampe.

 

 

Od trideset osnovnih i srednjih škola u Kragujevcu samo trećina ima pristupne rampe sa đake sa invaliditetom. Grad po priotetima rekonstruiše prilaze, a škole, poput Ekonomske, ugradile su priručne rampe.

Svakog dana Strefan u pratnji majke do škole dolazi autobusom adaptiranim za osobe sa invaliditetom, a potom preko improvizovane rampe do učionice. I tako već 16 godina savladava fizičke barijere, po kiši i snegu se teže kreće, ali ne odustaje.

Stefan Rašković učenik drugog razreda Ekonomske škole: „Drugari su uvek tu da mi uskoče, da mi pomognu, tako da odlična je atmosfera, navikao sam se, borim se ceo život i ne odustajem. Pored učenja tu je i rekreativno druženje, malo sport, malo muzike, malo izađemo“.
Biljana Rašković, majka: „Borba je tek počela, ovaj negde smo na pola puta što bi rekli, ovaj Stefan voli da uči, sad trenutno završava finansijski administrator a inače voleo bi da studira filozofiju“.
Stefanu pomažu i drugovi iz razreda, zajedno su na nastavi, odmorima, izletima, prikupljaju pomoć i za lečenje u inostranstvu.
Drugari kažu: „Šta god da je potrebno mi smo tu da pomognemo i tu smo za njega. Išli smo na put u Beograd, njega nismo izostavili“.
Biljana Spasić, razredna kaže: „On nas objedinjava, on nas podstiče na akciju. Da pozovemo ljude dobrog srca i dobre voljer da pomognu našem Stefanu kako bi smo kad postane punoletan rešio taj problem sa tim bioničkim protezama“.
U Ekonomskoj školi nastavu za đake sa invaliditetom organizuju u prizemlju, gde imaju samo tri učionice. Neophodan im je lift i prilagođeno stepenište koje nemaju para.

Ivan Božović, direktor Ekonomske škole u Kragujevcu: „Inicirali smo razgovor sa Ministrstvom prosvete, sektorom za srednje obrazovanje, kolegama iz Školske uprave grada Kragujevca i naravno sa odgovornim ljudima iz Skupštine grada da nam pomognu“.

Škole u Kragujevcu gradjene su pre više od 5o godina, lokalna samopurava prilagođava prilaze osobama sa invaliditetom.

Gordana Damnjanović, član Gradskog veća:“ Grad je tokom prethodne godine šest škola adaptirao zahvaljujući Kancelariji za javna ulaganja. U sledećoj godini nas takođe očekuje adaptacija i rekonstrukcija“.

U Kragujevcu je 250 javnih objekata prilagodjeno osobama sa invaliditetom, grad je već dve godine nagrađivan za sveobuhvatnu pristupačnost.

 

Objavljeno: 31. 10. 2018.

Izvor: www.rts.rs

– Pristupne rampe sa đake sa invaliditetom u Kragujevcu – www.rts.rs