S povezom preko očiju do apsolutne muzike

Obeležavanje Međunarodnog dana slepih i slabovidih. Međunarodni dan slepih i slabovidih obeležava se širom sveta 15. oktobra, a u Novom Sadu tog dana održaće se program pod nazivom „Oči srca“…

 

Obeležavanje Međunarodnog dana slepih i slabovidih.

Međunarodni dan slepih i slabovidih obeležava se širom sveta 15. oktobra, a u Novom Sadu tog dana održaće se program pod nazivom „Oči srca“. Ideja je da se ta tema stavi u fokus i približi Novosađanima kroz muzičke i dramske programe koji će biti organizovani tokom celog dana na nekoliko lokacija u gradu, a biće propraćeni  emitovanjem filma o pijanisti Uglješi Brkljaču reditelja  Dušana Milettića.

– Za  nas je taj dan značajan iz više razloga. Takav način obeležavanja Dana slepih nije bio do sada aktuelan kod nas, tako da će konkretno ova priča biti primer kako da se on adekvaattno obeleži, a isto tako da se naglase i vrlo jasno artikulišu koje su to tačno naše potrebe – rekao je Brkljač.

Tu priču zatvoriće večernji koncert u Sinagogi, na kojem će, osim Uglješe Brkljača, učestvovati i pijanisti Petra Spasojević, Rita Kinka, Ratimir Martinović, violončelista Marko Miletić, klanrinetista Aleksandar Tasić, gudački kvartet „TAJJ“ i „Kamerata akademika“, koji će u cilju podrške sleepim i slabovidim osobama svirati s povezom na očima.

– Totalno je neverovatno koliko su čula slepih osoba izoštrenija nego druga i bitnija o vidu umetnosti kojom se bavimo – istakao je violončelista Marko Miletić, – Moram da kažem da je ta manifestacija mene i moje kolege naučila mnogim stvarima jer smo svi vežbajući s  povezom na očima, mnogo bolje čuli. Neki su rešili da nastave da vežbaju s  povezom, podsetilii su se koliko im zapravo to odvlači pažnju. U trenutku kada se stavi  povez na oči, vi ste sami s muzikom. To je apsolutna muzika.

Iza ideje o organizaciji programa „Oči srrca“ stoje organizacije „NeoplantArt“ i Akademija umetnosti u Novom Sadu, a program se realizuje uz podršku Fondacije „Novi Sad 2021“.

Ulaz na koncert biće donacija, u zamenu za koju će publika (takođe) dobiti poveze za oči, te se na taj način povezati sa temom događaja. Prikupljeni novac biće usmeren na edukaciju slepih i slabovidih osoba u kretanju gradom ili za nabavku  pasa vodiča.

B. B. – B. Bj. – M. Z.

Projekat „Podrška osobama sa invaliditetom“ realizovala je „Panonija media“, a sufinansiran je od strane Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Objavljeno: 11. 10. 2018.

Izvor: DNEVNIK – Novi Sad

Autor: B. B.

O tome i na:

 Novi Sad na dan slepih gleda očima srca – www.nsuzivo.rs