Недеља солидарности с особама с церебралном и дечјом парализом

Трибина под називом „Пут ка самосталности” одржана је у Удружењу грађана за церебралну и дечју парализу Јужнобачког округа „Сунце” (Димитрија Туцовића 3).

Foto:: J. Vukojević

 

 

Трибина под називом „Пут ка самосталности” одржана је у Удружењу грађана за церебралну и дечју парализу Јужнобачког округа „Сунце” (Димитрија Туцовића 3).

На мотивационој трибини, организованој поводом Недеље солидарности с особама с церебралном и дечјом парализом, говорила је дипломирана правница и мотивациони говорник и особа с инвалидитетом Јелена Радовић. Осим сталних гостовања по градовима широм Србије, Јелена није крила узбуђење што по први пут наступа у Удружењу.

– Није лако водити трибину, посебно када по први пут говорим у својој кући – казала је Јелена Радовић. – Ово је мој дом. Прекретница у мом животу била је дан када сам, након пет година, остала без свог персоналног асистента. Тада сам схватила да сам сама себи највећа подршка. Најсрећнија сам када увече легнем и схватим шта сам све тог дана сама урадила, од комплетне личне хигијене до писања текстова, кретања и вежбања. Циљ трибине је био да се, пре свега, подигне свест о томе да и особе с инвалидитетом имају иста људска права и потребе као и сви други.

Била је то прилика да се укаже на све проблеме с којима се свакодневно суочавају те да веома мало људи познаје њихове могућности. Основно право, које се често одузима, јесте пословна способност, што подразумева, између осталог, смештај у установу и искључивање из друштва.

– Обратили смо се многима за помоћ, како финансијску, која нам је потребна за Удружење, тако и медијску, јер смо желели да нас људи упознају, другачије не могу знати шта нам је потребно. Нажалост, најчешће не добијемо никакав одговор. То нас не спречава да се и даље боримо. Воља, позитиван став према животу и осмех руше све препреке – наводе из Удружења грађана за церебралну и дечју парализу.

„Сунце” има више од 300 чланова, од којих тридесеторо активно долази и учествује у разним радионицама, од керамичких до кулинарских. Уз међусобну подршку и љубав родитеља, чланова и особља, успевају да савладају проблеме и потешкоће с којима се сусрећу.

Б. Братић, Ј. Вукојевић, М. Здравковић

Фото: Ј. Вукојевић

Пројекат „Подршка особама с инвалидитетом” реализовала је „Панонија Медиа”, а суфинансиран је од Града Новог Сада. Ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: B. Bratić, J. Vukojević, M. Zdravković