Особе са инвалидитетом ангажоване у јавним радовима у Н.Бечеју

На територији општине Нови Бечеј у току је шест јавних радова, по јавном позиву Националне службе за запошљавање, који су намењени особама са инвалидитетом, као и један за остале незапослене.

 

 

Нови Бечеј: На територији општине Нови Бечеј у току је шест јавних радова, по јавном позиву Националне службе за запошљавање, који су намењени особама са инвалидитетом, као и један за остале незапослене.

Током четири месеца, у периоду од јуна до септембра, ангажовани радници обављаће послове у области одржавања јавне инфраструктуре, уређења животне средине, социјално – хуманитарне делатности и културе.

– Јавни радови нарочито су значајни за особе са инвалидитетом, као једну од рањивих група на тржишту рада, јер добијају прилику да се запосле, укључују се у заједницу, што истовремено доприноси смањењу дискриминације припадника ове популације и сензибилизацији јавности о потреби њиховог радног ангажовања – каже за „Дневник“ саветница за планирање каријере у зрењанинској филијали Националне службе за запошљавање Александра Штрбац.

У оквиру јавног рада, чији је извођач Дом за одрасла лица „Свети Василије Острошки Чудотворац“ из Новог Бечеја, ангажоване су три особе са инвалидитетом. Једна од ангажованих радница Жужана Фаркаш, за кориснике Дома и чланове Клуба пензионера, ради мануелне масаже, поступке физикалне терапије – ултразвук, сонотерапију и електротерапију.

– Завршила сам гимназију, затим курс за масажу, а тренутно сам на преквалификацији за физиотерапеута. На јавним радовима радим трећи пут, почела сам 2016. године, и презадовољна сам – вели Фаркаш.

Већ седми пут на јавним радовима ангажована је и Смиљана Павловић. У објектима Дома ради као цвећарка и на одржавању дворишта.

– Сваке године када се одржавају јавни радови биро нас ангажује на неколико месеци. На прошлим јавним радовима радила сам у неколико одељења у Дому као испомоћ. Вероватно сам оставила добар утисак на особље и зато су ме звали опет – истиче Павловић.

„Лепше и уређеније окружење“ назив је другог јавног рада који се одвија у Дому „Свети Василије Острошки – Чудотворац“, а чији је извођач Удружење грађана „Сјај у оку“. Циљ је да се побољша услуга под називом „Становање уз подршку“, која је намењена особама са менталним обољењима, смештеним у кућама које припадају Дому, као и да се унапреде услови живота корисника. Радници уређују окућнице и дворишта, а у баштама и пластеницима узгајају поврће које се користи за исхрану корисника Дома.

Директорка Дома Љиљана Богнић наглашава да у овој установи имају изузетно добра искуства са ангажовањем особа са инвалидитетом на јавним радовима.

– Они обављају бројне послове који су у летњем периоду нужни за нормално функционисање и доприносе квалитетнијем раду наших служби – наглашава Богнић, и напомиње да су се од 2014. године, по окончању јавних радова, у овој установи запослиле четири особе.

Међу установама у којима се спроводе јавни радови је и Туристичка организација општине Нови Бечеј, где се, између осталог, израђује база података свих експоната, односно културно – историјске грађе која се чува у објектима од значаја у Куману и Новом Милошеву, и у Музеју „Главашева кућа“ у Новом Бечеју. Поред електронског инвентара, на јавном раду ће се радити на уобличавању туристичке понуде, промоцији понуде на друштвеним мрежама, представљају културних садржаја и другог.

Ж. Балабан

Пројекат „Информисање у Новом Бечеју” реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: Ž. Balaban